Dvoje članova Nobelova odbora za književnost dalo ostavke

Dvoje članova Nobelova odbora za književnost dalo ostavke
Ilustracija: EPA

DVOJE članova Nobelova odbora za književnost objavilo je danas da podnosi ostavku, a jedan od njih je rekao da ne želi da "politički kriteriji budu iznad književnih", smjerajući na dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu kojeg kritiziraju zbog prosrpskog stajališta tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih.

Kristoffer Leandoer i Gun-Britt Sundstroem obznanili su svoju odluku da više neće sudjelovati u radu Nobelova odbora Švedske akademije u koji su imenovani na dvije godine.

Podnijeli ostavke prije svečane dodjele nagrade

Njihova se ostavka, koju je potvrdila akademija, događa nešto više od tjedan dana prije svečanosti dodjele Nobelove nagrade 10. prosinca, na dan smrti švedskog industrijalca i mecene Alfreda Nobela.

Kristoffer Leandoer je rekao da nema strpljenja pratiti interne reforme koje je akademija počela nakon skandala spolnog zlostavljanja 2017. godine.

Gun-Britt Sundstroem je među ostalim razlozima spomenula i dodjelu Nobela Peteru Handkeu.

Sretna je, kaže, što je sudjelovala u dodjeli nagrade poljskoj pjesnikinji Olgi Tokarczuk za 2018. godinu, ali se protivi nagrađivanju austrijskog književnika za 2019. godinu.

"Izbor laureata za 2019. nije bio usredotočen na književno djelo, nego je u akademiji i izvan nje protumačen kao zauzimanje stajališta koje književnost smješta iznad politike", napisala je za list Dagens Nyheter.

"To nije moja ideologija", dodala je.

Peter Handke je 1999. godine osudio bombardiranje Srbije

Peter Handke je 1999. godine osudio bombardiranje Srbije kojim je Zapad htio prisiliti Slobodana Miloševića, tadašnjeg srpskog predsjednika, da povuče svoje snage s Kosova.

Leandoer i Sundstroem nisu bili stalni članovi Švedske akademije, nego njezini vanjski članovi imenovani radi praćenja reforme nakon seksualnog skandala 2017. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara