Dvojica srpskih terotorijalaca osumnjičena za miniranje crkve u Cetingradu 1991.

Dvojica srpskih terotorijalaca osumnjičena za miniranje crkve u Cetingradu 1991.
Foto: cetingrad.hr

ZA RATNI zločin protiv civilnog stanovništva u Cetingradu 1991. osumnjičena su dvojica srpskih 'teritorijalaca' koji su u vrijeme rata i okupacije 1991. minirali crkvu kao objekt posebno zaštićen međunarodnim pravom, priopćila je danas karlovačka policija.

Osumnjičenici su muškarci stari 54 i 47 godina za kojima je raspisana potraga. Rezultat je to kriminalističkog istraživanja Policijske uprave karlovačke u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci o ratnim zbivanjima u Cetingradu, iz kojeg je bilo protjerano stanovništvo hrvatske nacionalnosti.

Policija 54-godišnjaka sumnjiči da je kao zapovjednik jednog od diverzantskih vodova štaba teritorijalne obrane 1991. godine u Cetingradu, za vrijeme oružane agresije JNA i naoružanih paravojnih snaga na Hrvatsku, neposredno nakon zauzimanja mjesta, protivno odredbama Ženevske konvencije, "izdao zapovijed 47-godišnjaku, kao zapovjedniku inženjerijske grupe u sastavu njegova diverzantskog voda, da minira i sruši Župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Cetingradu, što je on zajedno s članovima svoje inženjerijske grupe i učinio“. 

Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci proslijeđeno je posebno izvješće, a za osumnjičenim osobama, s obzirom na to da su nedostupni državnim tijelima Republike Hrvatske, raspisana je potraga, priopćila je policija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara