Eko Kvarner i "UNA" traže referendum o nuklearnom odlagalištu i Družbi Adria

NEVLADINE ekološke udruge "Eko Kvarner" i EKO udruga "Una" danas su od Hrvatskog sabora zatražili raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili što misle o gradnji odlagališta nuklearnog otpada u Hrvatskoj te projektu "Družba Adria" koji predviđa prijevoz ruske nafte preko luke Omišalj.

Predsjednici Eko Kvarnera i EKO udruge "Una" Vjeran Piršić i Željko Utvić na konferenciji za novinare uputili su apel saborskim zastupnicima da u Saboru otvore raspravu i donesu odluku o raspisivanju referendum koji će omogućiti javnosti da se izjasni o ta dva, kako su rekli, izuzetno važna ekološka projekta o kojima ovisi budućnost idućih generacija.

Piršić je najavio da će aktivisti početi prikupljati potpise građana kojima bi Sabor obvezali na raspisivanje referenduma koji bi se održao u listopadu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Utvić je podsjetio kako je Trgovska gora u prostornom planu određena kao potencijalno odlagalište nuklearnog otpada u Hrvatskoj. Nakon što je jedna po jedna lokacija od njih 34 otpadala zbog neudovoljavanja kriterija, na kraju su političkim lobiranjem otpale i zadnje tri (Moslavačka gora, Papuk i Psunj) i ostala je jedino Trgovska gora, rekao je Utvić. Smatra da je to nepravedno, da su građani Hrvatske i susjedne BiH apsolutno protiv takve gradnje, te da Hrvatskoj uopće ne treba odlagalište nuklearnog otpada.

Naveo je da je ekološka udruga "Kaos" iz Kostajnice prošle godine prikupila 15.000 potpisa protiv gradnje odlagališta na Trgovskoj gori.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara