Eko-Kvarner: Objaviti cjelovitu studiju utjecaja na okoliš "Družbe Adrije"

PREDSJEDNIK nevladine ekološke udruge "Eko-Kvarner"a Vjeran Piršić danas je od ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marine Matulović Dropulić zatražio da u skladu s prijašnjim dogovorom na internet stanicama Ministarstva objavi kompletnu Studiju utjecaja na okoliš za projekt "Družba Adria" kao i da omogući međunarodnu recenziju te Studije.

Projektom "Družba Adria" planira se doprema nafte s naftnih polja iz Rusije naftovodom preko šest zemalja do luke u Omišlju.

Udruga Eko-Kvarner protiv je projekta i potpisanog Sporazuma o integraciji naftovoda "Družba Adria" jer smatraju da će tankeri dopremom balastnih voda narušiti jadranski ekosustav, a moguće su i havarije čije su posljedice nesagledive.

Piršić je rekao da je jučer od Ministarstva dobio odgovor da Studija neće biti objavljena u cjelosti, već samo sažetak, te da je to za njih neprihvatljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukoliko Ministarstvo u roku od 15 dana ne objavi cjelokupnu Studiju i stručnjacima ne osigura dovoljno vremena za proučavanje, smatrat ćemo da nisu stvoreni uvjeti za legitimnu javnu raspravu i to proslijediti Europskoj stranci zelenih i zatražiti njihovu intervenciju putem Europske komisije, Vijeća Europe i Europskog parlamenta, rekao je Piršić.

Najavio je da će od Poglavarstva i Skupštine Primorsko-goranske županije zatražiti raspisivanje referenduma o projektu "Družba Adria" na dan predsjedničkih izbora.

Na konferenciji za novinare potporu Vjeranu Piršiću da Hrvatske izađe iz projekta "Družba Adria" dali su HSP-ovi saborski zastupnici Tonči Tadić i Slaven Letica, predsjednik Liberalne stranke Ivo Banac i sociolog Vladimir Lay.

HSP-ovi zastupnici koji se od samog početka protive projektu smatrajući da je štetan za Hrvatsku uputili su i kritike na izjave i stavove predsjednika države Stipe Mesića.

"Ruska mafija seže do Ureda predsjednika", ustvrdio je Letica, a Tadić dodao da "Mesić ili ne poznaje problem ili svjesno laže" kada izjavljuje da bi u slučaju da Hrvatska odustane od projekta taj projekt prihvatile Italija i Slovenija. Objasnio je da je tršćanska luka preplitka, te da sumnja da bi slovenska javnost pristala na takav štetan projekt.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara