ekolozi: na vlažnim livadama u međimurju žive ugrožene vrste rijetkih leptira

Vlažne livade ´Bedekovićeve grabe´ u Međimurju jedno su od svega nekoliko staništa na kojima obitavaju dvije vrste dnevnih leptira koji se svrstavaju među najugroženije u Europi, upozorili su, uz današnji Svjetski dan močvara, međimurski zaštitari i ljubitelji prirode.

Veliki i zagasiti livadni plavac iz roda maculinea, dvije rijetke i lijepe vrste leptira, osim u ´Bedekovićevoj grabi´ koju je međimursko poglavarstvo proglasilo spomenikom prirode, mogu se naći još samo na vlažnim livadama u Zovju kod Đeletovca u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Kako bi se zaštitili leptiri, na području međimurskog spomenika prirode poglavarstvo je propisalo što se sve ne smije raditi da se ne bi negativno utjecalo na prirodno stanje livada. Posebno se vlasnike zemljišta upozorava da kose travu bez uporabe motornih kosilica.

Prirodno stanište ugroženih dnevnih leptira treba održati jer ti leptiri imaju poseban životni ciklus koji ovisi o prisutnosti biljke trvare (sangisorba officinalis) i određenih vrsta mrava iz roda myrmica.

Područje ´Bedekovičevih graba´ u općini Sveti Juraj na Bregu bit će obilježeno odgovarajućim informativnim pločama s osnovnim podacima o zaštićenom području.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara