Ekonomski stručnjak: Otkazi su neizbježni, bez posla može ostati i do 150.000 ljudi

Ekonomski stručnjak: Otkazi su neizbježni, bez posla može ostati i do 150.000 ljudi
Foto: HRT

TOMISLAV GLOBAN, docent na Katedri za makroekonomiju i gospodarski razvoj na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, rekao je u današnjoj HRT-ovoj emisiji Zajedno za zdravlje kako ne možemo izbjeći drugi val otpuštanja. 

Također, kaže kako u drugom kvartalu možemo očekivati pad i od 20 posto, ali da je za hrvatsko gospodarstvo najbitniji treći kvartal. 

Rast dnevnog broja nezaposlenih sad je manji nego na početku, ali to je logično, kaže Globan.

Od 50.000 do 150.000 novonezaposlenih

"Ali mjere su privremene i već sada se najavljuje da se može očekivati val otpuštanja, koji opet ovisi i o tome hoće li država ponovno uskočiti s mjerama subvencioniranja, a ta mjera ovisi o fiskalnom prostoru koji će si vlada uopće moći dozvoliti da potroši na tu stavku. Tako da ne možemo izbjeći drugi val, pitanje je samo koliko će on biti jak", rekao je Globan.

Tvrdi da su makroekonomisti dali procjene koje variraju od 50 do preko 100 ili 150 tisuća novonezaposlenih.

Na pitanje kako će se kretati BDP do kraja godine, kaže da imamo faktor neizvjesnosti - hoće li se javiti drugi val virusa.

"Ako se do jeseni pokaže da u onom famoznom čekiću i plesu - čekić smo prošli, sad imamo fazu plesa - ako pokažemo da znamo plesati s tim virusom, što znači ne da smo ga u potpunosti istrijebili, već da smo pronašli način da ekonomija funkcionira i da ljudi mogu ostvarivati prihode od svojih poslova, ako to možemo paralelno imati s virusom, onda će se promijeniti očekivanja i samim time će se i potrošnja povećati. To je ona ključna stvar", rekao je Globan.

Za hrvatsku ekonomiju najvažniji je treći kvartal

Globan kaže da će podaci za drugi kvartal biti dramatičniji - možemo očekivati pad BDP-a i od 20 posto. U tome vidi jedan od razloga zašto se izbori održavaju uskoro, prije objave tih podataka.

Međutim, kako je dodao, za hrvatsku ekonomiju najvažniji je treći kvartal, dok drugi sam po sebi nije toliko bitan, pa čak i dvoznamenkasti pad u njemu ne mora biti toliko izražen na godišnjoj razini.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara