Ekshumacija u Karlovačkoj županiji: U tri dana pronađeno 11 tijela

U ZADNJA tri dana u Karlovačkoj županiji ekshumirano je 11 posmrtnih ostataka osam u Cetingradu, dva u općini Barilović i jedan u Vojniću, priopćila je karlovačka Policijska uprava.

Osam prekjučer ekshumiranih iz grobnice u Cetingradu vjerotno nisu, kako se pretpostavljalo, Hrvati ubijeni u srpskoj okupaciji, nego pripadnici vojnih postrojba Fikreta Abdića.

Vladin Ured za zatočene i nestale u suradnji s karlovačkom Policijskom upravom na nalog Istražnog centra Županijskog suda u Karlovcu traga za tijelima nestalih iz Domovinskog rata na karlovačkom, dugoreškom, vojnićkom, cetingradskom, slunjskom, barilovićkom i lasinjskom području.

Danas je počelo iskapanje u Lasinji, no radovi su zastali zbog električnog kabela i bit će nastavljeni kad HEP premjesti kabel. Na toj lokaciji traga se za posmrtnim ostatcima dviju osoba.

Također se traga za još šest stanovnika Banskog Kovačevca. Za njih postoje izjave očevidaca o likvidaciji, ali ne i saznanja gdje se nalaze njihova tijela, doznaje se od županijske državne odvjetnice Ljubice Fiškuš-Šumonja.

Po njezinim saznanjima osam ekshumiranih u utorak iz masovne grobnice u Cetingradu, koji su prevezeni na Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu na identifikaciju, nisu Hrvati stradali u srpskoj okupaciji, kako se pretpostavljalo i kako je jučer priopćila karlovačka Policijska uprava, nego su to pristaše Abdićeve Autonomne pokrajine Zapadne Bosne, stradale u međumuslimanskom sukobu. Ljubica Fiškuš-Šumonja razgovarala je s državljanima BiH na mjestu iskapanja, i oni su joj rekli kako smatraju da su ekshumirani njihova rodbina, što bi moglo olakšati identifikaciju.

U jučer završenu iskapanju u karlovačkom prigradskom naselju Sajevcu nisu pronađeni posmrtni ostatci, na pravoslavnom groblju u Malom Kozincu u barilovićkoj općini pronađeni su posmrtni ostatci dviju i u Vojniću na trima lokacijma jedne neidentificirane osobe.

Ured za zatočene i nestale priopćio je da je u Karlovačkoj županiji od 1995. pronađeno devet masovnih grobnica sa 163 posmrtna ostatka od kojih je 151 identificiran. Nestalih je još 39.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara