VIDEO Neonacisti marširali Zagrebom, urlali "Pozdrav Trumpu" i "Za dom spremni", Keleminec priveden

VIDEO Neonacisti marširali Zagrebom, urlali "Pozdrav Trumpu" i "Za dom spremni", Keleminec priveden

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

DANAS su centrom Zagreba marširali ekstremni desničari u znak podrške novom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Bizarna kolona pod vodstvom Dražena Keleminca, predsjednika Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP-a), uz pratnju glazbe je marširala centrom glavnog grada.

Na glavnom zagrebačkom trgu povorka je postrojena, nakon čega je dio okupljenih položio bizarnu "prisegu domovini", u kojoj su se zakleli da će, između ostalog, iz zemlje "protjerati neprijatelje Hrvatske". Rekli su kako će se boriti da Hrvatska izađe iz Europske Unije i da kako će "vratiti dostojanstvo hrvatskom narodu".

Ne znaju osnovna vojna pravila

Pri kraju prisege, osim urlanja "Za dom spremni", krivo su pozdravili domovinu. Kad je Keleminec na megafonu zaurlao "Pozdrav domovini", trebali su, kad već glume vojsku, uzvratiti: "Pozdrav".

Međutim, postrojeni Keleminčevi neonacisti, koji bi protjerivali neprijatelje Hrvatske, ne znaju ni osnove vojnog ponašanja. Nakon uzvika "Pozdrav domovini", ponovili su: "Pozdrav domovini".

Nakon toga su još pozdravili i Trumpa, uzvikom: "Pozdrav Donaldu Trumpu".

Za vrijeme polaganja "prisege", neonacisti, postrojeni u stavu pozor, nisu se ponašali baš uzorno. Nisu se znali usuglasiti i odgovarati na zapovijedi u ritmu, a Keleminec ih je stalno podsjećao da budu glasniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacistička obilježja


Kao nedavno Šešelj i njegovi radikali, i Keleminčeva povorka je došla izraziti svoju podršku američkom predsjedniku.

Odjeveni u crno, noseći ogromni štit sa šahovnicom s prvim bijelim poljem, mašući američkim zastavama i zaštićeni policijom, privlačili su poglede prolaznika.

Među zastavama kojima su mahali se istakla i zastava ekstremističkog, neonacističkog NPD-a, odnosno Nationaldemokratische Partei Deutschlands.NPD je ocijenjena kao najznačajnija nacionalsocijalistička stranka u Europi nakon 1945. Njemačka obavještajna agencija označila je NPD kao prijetnju ustavnom poretku zbog filozofije stranke te je NPD pod stalnim nadzorom.

Uhićen Keleminec

Neslubeno saznajemo kako je na prosvjedu uhićen predsjednik A-HSP-a, Dražen Keleminec, koji je danas predvodio neonacistički marš po centru Zagreba.

Iz Policijske uprave zagrebačke potvrdili su da je uhićena jedna osoba.

"Tijekom javnog okupljanja, koje je bilo uredno prijavljeno, jedna osoba je dovedena na kriminalističko istraživanje zbog povrede odredbi zakona o prekršajima javnog reda i mira.", rekli su iz PU zagrebačke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara