Ekvador dopustio američkim avionima da koriste aerodrom na Galapagosu

Ekvador dopustio američkim avionima da koriste aerodrom na Galapagosu
Ilustracija: EPA

EKVADOR je dopustio američkim vojnim zrakoplovima da koriste aerodrom na Galapagosu, prenosi danas BBC. Američki avioni slijetat će i polijetati iz zračne luke San Cristobal, rekao je ministar obrane Oswaldo Jarrin, navode lokalni mediji.

Dodao je da će se "boriti protiv krijumčara narkoticima" prema sporazumu s vladom.

Ta je vijest izazvala bojazan zbog mogućeg utjecaja na okoliš i suverenitet Ekvadora. Radi se o avionima Boeingu 777 i Lockheed P-3 Orionu, izvijestila je latinoamerička televizijska mreža Telesur.

Bivši predsjednik se naljutio

Turisti iz svih dijelova svijeta putuju na Galapagos kako bi vidjeli njegovu bioraznolikost koja je inspirirala teoriju evolucije Charlesa Darwina.

Oporbeni zastupnik Carlos Viteri rekao je da je dogovor sa SAD-om "neprihvatljiv" i da ga treba zabraniti "ako mu je cilj uzeti i jedan pedalj ekvadorskog teritorija".

Prema članku 5. ustava, Ekvador je "zemlja mira i neće se dopustiti uspostava stranih vojnih baza ili postrojenja za vojne svrhe".

Bivši predsjednik Rafael Correa također je reagirao ljutito, napisavši na Twitteru da otok "nije američki nosač zrakoplova". No, Jarrin tvrdi da na otoku "nitko neće boraviti stalno" i da će sve troškove prilagodbe aerodroma platiti Washington, prenosi BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara