"Energoinvest" demantira optužbe KGB-a

OPREMA za nuklearne elektrane što je bivšem Sovjetskom Savezu isporučivana iz "Eneregoinvesta" bila je vrhunske kvalitete a černobilsku katastrofu prouzročilo je nestručno osoblje, tvrde nekadašnji i sadašnji čelnici sarajevskog poduzeća koje se u izvješćima KGB-a iz 80ih godina prošlog stoljeća navodi kao jedan od krivaca za oštećenje nukleranog reaktora elektrane u Černobilu.

Aktualni direktor "Energovinvesta" Džemail Vlahovljak potvrdio je kako je ova tvrtka uz "Đuru Đakovića" iz Slavonskog Broda te karlovačku "Jugoturbinu" i "Prvu iskru" iz Bariča bila jednim od glavnih isporučitelja opreme za sovjetske nuklearke. U pogonima u BiH za bivši SSSR pravili su se separatori za nuklearne elektrane a moskovska tvrtka "Inter Atom Energo" naručila ih je čak 44.

"Separatori spadaju u opremu statičkog karaktera i ne postoji mogućnost da su oni prouzročili havariju kakva se dogodila u Černobilu. Uz to, separatori Energoinvesta zadovoljavali su visoke standarde", kazao je Vlahovljak kako ga u četvrtak citira sarajevsko "Oslobođenje".

Dragutin Kosovac, koji je u vrijeme kada su separatori isporučivani SSSR-u bio na čelu "Energovinvesta", prisjeća se kako su mediji odmah nakon katastrofe u Černobilu pokušali krivnju prebaciti na tvrku kojom je upravljao. "Ubrzo se pokazalo da takvo pisanje nema veze. Naprotiv, postojao je dokument iz kojega se moglo vidjeti da je Energoinvestova oprema isključena kao mogući uzročnik požara i havarije", kazao je Kosovac.

Džemail Vlahovljak danas tvrdi kako je oprema što ju je proizveo "Energoinvest" mogla biti oštećena jedino uslijed kvara na reaktoru pri čemu nastaju visoke temperature.

"To što se nakon toliko godina želi prikazati kako smo mi uzročnici onoga što se tamo zbilo, nije ništa drugo nego crna propaganda najgore vrste", izričit je Vlahovljak koji je svojednobno radio u "Energoinvestovu" Institutu za proučavanje nuklearnih elektrana.

Bivši ravnatelj ovog instituta dr. Alija Lekić podsjeća kako je do tragedije u Černobilu došlo tijekom testiranja nuklearnog reaktora. "Ljudi koji su tamo radili nisu bili dovoljno stručni, reaktor im se oteo i to je bilo kobno", kaže Lekić.

Optužbe na račun "Energovinvesta" ovoj su tvrtki posebice teško pale jer se ona priprema da s još nekim poduzećima iz BiH pokuša sudjelovati u projektima obnove Iraka. Okosnicu konzorcija bosanskohercegovačkih tvrtki koje imaju ovakve ambicije uz "Energovinvest" čini i sarajevska "Hidrogradnja" čiji su radnici godinama prije raspada bivše SFRJ izvodili neke od najvećih infrastrukturnih projekata u Iraku.

(Hina) rm sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara