Enesu Kiševiću nagrada "Zvonimir Golob" za najljepšu ljubavnu pjesmu

PJESNIK Enes Kišević laureat je nagrade "Zvonimir Golob" za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu koju mu je večeras u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici uručio Mladen Pavković, predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskoga rata djelatnika Podravke (UBIUDR).

Ta koprivnička udruga utemeljila je nagradu u sjećanje na Zvonimira Goloba - istaknutoga hrvatskog književnika i svojega sugrađanina, rođenog u Koprivnici 19. veljače 1927. gdje je živio do svoje sedme godine kada odlazi u Zagreb - grad u kojemu je i umro 1. lipnja 1997.

Pjesnik Josip Palada, predsjednik Prosudbene komisije, istaknuo je da je sud o dodjeli Nagrade Kiševiću donesen jednodušno, te da su dvije ravnopravne nagrade u obliku plakete pripale pjesnicima Ljerki Car-Matutinović i Josipu Skoku-Puškaru.

Podsjetio je da je na javni natječaj koji je bio otvoren do 1. svibnja stiglo preko pola tisuće pjesničkih uradaka oko 180 autora od kojih je u uži izbor ušlo 14 autora s 42 pjesme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pjesnik Enes Kišević zahvalio je koprivničkoj braniteljskoj udruzi i predsjedniku Mladenu Pavkoviću što su pod geslom "da se ne zaboravi" utemeljili nagradu koja nosi ime Zvonimira Goloba.

Jer, istaknuo je Kišević, "lijepo je pripadati mislima toga pjesnika koje nam svijetle porukom - čovjeku koji pripada narodnosti srca domovina je ona zemlja nježnosti koju kartografija ne poznaje i koju je moguće naći jedino tamo gdje nas ljubav zatekne".

Osim svečanosti uručenja Nagrade, večeras je u Gradskoj knjižnici predstavljena i knjiga pjesama Zvonimira Goloba "Dušo moja" koju je priredio i uredio Mladen Pavković.

Knjiga sadrži 80-ak odabranih pjesama Zvonimira Goloba za kojega Pavković kaže da je "jednostavno hrvatski Jesenjin ili hrvatski Lorca". Ali, istaknuo je Pavković, Golob je još jedan od hrvatskih velikana koje smo prebrzo zaboravili i nismo im posvetili pažnju koju zaslužuju. Zato bismo, poručio je, trebali čuvati naše kulturno blago kojega i tako nemamo u izobilju.

Večer sjećanje na istaknutoga hrvatskog književnika Zvonimira Goloba upotpunjena je prigodnim programom u kojemu su Golobove pjesme izvodili i interpretirali glazbeni umjetnici Arsen Dedić, Gabi Novak, Hrvoje Hegedušić, Ana Štefok i Ivan Vanja Lisak te glumac Zlatko Crnković.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara