Hanžekovićev EPH gomila gubitke

Hanžekovićev EPH gomila gubitke

Foto: Hina

EPH Media, izdavač Jutarnjeg lista i Globusa, u prvih devet mjeseci ove godine ostvario je ukupni neto gubitak od 7,6 milijuna kuna, navedeno je u izvješću o ispunjenju plana predstečajne nagodbe EPH Medije objavljenom na stranicama Fine.

Prema tom izvješću ukupni prihodi EPH Medije na kraju rujna iznosili su 107,5 milijuna kuna, a lani je ta kompanija imala prihode od 131,1 milijuna kuna.

Istovremeno, prošlogodišnji rashodi te tvrtke iznosili su 139,6 milijuna kuna, a u prvih devet mjeseci ove godine 115,2 milijuna kuna. U izvješću stoji i da su povećani troškovi osoblja u EPH Mediji. Zaključno do 30. rujna ove godine za neto plaće bilo je isplaćeno 10,1, a lani 8,4 milijuna kuna. Ističe se i da su značajno povećana potraživanja od povezanih poduzetnika, većinom prema tvrtkama u sklopu matičnog Europrapress Holdinga koja su krajem rujna iznosila 29,1 milijuna kuna, a lani 22,1 milijuna kuna.

EPH Media na vrijeme podmiruje obaveze
 
U izvješću stoji i da EPH Media na vrijeme podmiruje svoje obaveze sukladno planu predstečajne nagodbe odobrene u srpnju prošle godine te da uprava kompanije nije poduzela niti jednu radnju koja bi za posljedice imala dovođenje vjerovnika u nejednaki položaj.  Rješenjem Fine, ukupne tražbine vjerovnika EPH Medije utvrđene su na čak 448,6 milijuna kuna.

Kvartalno izvješće o poslovanju EPH Medije objavljeno je nakon nedavne odluke o pripajanju svih izdvojenih tvrtki matičnom Europapress Holdingu, među kojima su i EPH Media, EPH Magazini, Cropix, Revije d.o.o, Press Express i Europa Digital.

Nakon pripajanja izdvojenih tvrtki matičnom EPH-u objavljene su i promjene u vodstvu te medijske kompanije. Predsjednik uprave Europapress Holdinga postao je Marko Smetiško, a dotadašnja direktorica Ana Hanžeković, kći većinskog vlasnika Marijana Hanžekovića, postala je članicom uprave.

Istovremeno s promjenama u EPH, na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu očekuje se održavanje pripremnog ročišta u sporu u kojem bivši većinski vlasnik te medijske kompanije Ninoslav Pavić tuži Hanžekovića za prevaru, odnosno za prevarno stjecanje većinskog udjela u Europapress Holdingu (EPH) i traži isplatu 260,7 milijuna kuna zbog “naknade štete uzrokovane prijevarom i izmakle dobiti”.

Hanžeković i Pavić međusobno se prozivaju za kriminalne radnje

U tužbenom zahtjevu, kako saznaje Hina, bivši većinski vlasnik EPH Pavić s osnove naknade štete zbog prevare od Hanžekovića traži isplatu 72,3 milijuna kuna, a zbog izmakle dobiti 188,4 milijuna kuna. Pritom je Pavić kao pravni temelj svog tužbenog zahtjeva priložio dokument naslovljen 'Odnosi članova društva EPH nakon provedbe predstečajne nagodbe' kojeg je sklopio s Hanžekovićem u siječnju 2014. i koji je, kolokvijalno nazvan 'Termsheet', bio temeljem provedbe promjene vlasničke strukture te kompanije.

Pavić u tužbi tvrdi da Hanžeković nakon ulaganja od 45 milijuna kuna krajem 2014. nije izvršio svoj dio pogodbe, odnosno da na Pavića nije prenio poslovni udjel koji daje 49 posto prava i obaveza u društvu Euro poticaji.

U međuvremenu Hanžeković je na portalu Fairpress.eu objasnio razloge prekida aranžmana s Ninoslavom Pavićem.

“Ugovor nije realiziran zbog kriminalnih radnji gospodina Pavića zbog kojih je podnesena i kaznena prijava. Radi se o 12,5 milijuna kredita koje je EPH dao Paviću osobno, a koji je Pavić izbrisao iz poslovnih knjiga”, kazao je Hanžeković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara