Epidemija HIV/AIDS-a u Hrvatskoj traži snažno protudjelovanje

Epidemija HIV/AIDS-a u Hrvatskoj traži snažno protudjelovanje
EPIDEMIJA AIDS-a, koja je u Hrvatskoj u svojoj ranoj fazi zahtijeva, snažnije djelovanje kako bi se spriječilo njezino narastanje do velikog problema, izjavili su predstavnici Svjetske banke.

Prema podacima Svjetske banke, Hrvatska je krajem 2001. imala 341 prijavljen slučaj zaraze HIV-om, a svake godine se prijavi 25 do 35 novih slučajeva.

Sudeći prema malom broju slučajeva zaraze HIV-om stanje u Hrvatskoj nije alarmantno i jedva da bi se moglo govoriti o epidemiji kako to tvrdi izvješće Svjetske banke.

Predstavnici Svjetske banke upozorili su, međutim, na konferenciji za novinare na kojoj su predstavili izvješće o stanju HIV/AIDS-a u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj, kako se malo zna o stvarnom stanju u ovim zemljama koje bi moglo biti višestruko gore te na postojanje uvjeta koji mogu voditi brzom širenju zaraze.

"To je epidemija u svojoj ranoj fazi", rekao je Thomas Novotny, profesor epidemiologije na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu i glavni autor izvješća.

Glavni zdravstveni stručnjak u Svjetskoj banci za Europu i i središnju Aziju, Olusoji Adey definirao je epidemiju u ovim zemljama kao pojavljivanje više novih slučajeva HIV/AIDS-a nego što bi se normalno javilo.

Hrvatska ima veliki rast novih slučajeva od 10 posto godišnje što je izvor zabrinutosti za stručnjake Svjetske banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novotny je upozorio kako je veliki problem u tome što se ne zna koliki je stvarni porast broja zaraženih HIV-om u Hrvatskoj i da bi u Hrvatskoj kao i u Bugarskoj i Rumunjskoj mogao biti i 10 puta veći.

Razlog alarmirajućeg tona upotrijebljenog u izvješću je činjenica da se epidemija HIV/AIDS-a može vrlo brzo proširiti ako se ne poduzimaju preventivne mjere, a namjera izvješća je upravo da potakne prevenciju u tim zemljama.

"Te zemlje se još nisu suočile s katastrofom, i radi se o tome što trebaju učiniti sada da bi spriječile da dođe do katastrofe", rekao je novinarima Adey.

Novotny je kao glavne rizike za epidemiju HIV/AIDS-a u Hrvatskoj naveo narkomane, heteroseksualne odnose i prostituciju posebice na dalmatinskoj obali gdje je veliki promet pomoraca što omogućuje širenje seksualno prenosivih bolesti.

Izvješće navodi kako Hrvatska ima "prilično dobar nadzor i ispitivanje pozitivnih slučajeva". Ono, međutim, upozorava da i Hrvatska i Bugarska i Rumunjska zbog toga što imaju relativno mali broj zaraženih teško postižu da se na poltičkoj razini prizna mogućnost brzog napredovanja epidemije.

Adey je rekao kako Hrvatska treba razvijati sredstva za borbu protiv HIV/AIDS-a u cijeloj zemlji, a ne samo u Zagrebu gdje su sada koncentrirana, te uz pomoć Svjetske banke pojačati informiranje o zarazi i načinima njezinog sprječavanja.

Svjetska banka osigurala je Hrvatskoj do sada 3,3 milijuna dolara za borbu protiv HIV/AIDS-a.

Hrvatska, Bugarska i Rumunjska su se našle u istom izvješću Svjetske banke zato što pripadaju istom odjelu banke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara