Erdogan najavio smaknuća pučista, preko 6000 strpao iza rešetaka: "Nećemo odgađati smrtnu kaznu"

Erdogan najavio smaknuća pučista, preko 6000 strpao iza rešetaka: "Nećemo odgađati smrtnu kaznu"

Foto: FAH

TURSKI predsjednik Tayyip Erdogan u nedjelju je rekao da ne može biti odgađanja uporabe smrtne kazne nakon propalog pokušaja puča, dodajući da će o tome vlada razgovarati s oporbenim strankama.

Govoreći mnoštvu svojih pristaša koji su tražili smrtnu kaznu pred svojom kućom u Istanbulu Erdogan je rekao: "Ne možemo zanemariti ovaj zahtjev".

Turska je ukinula smrtnu kaznu 2004. kako bi udovoljila kriterijima Europske unije za pristupanje a nije nikoga pogubila od 1984.

Erdogan je isto tako pozvao svoje pristaše da do petka nastave prosvjede na ulicama i trgovima protiv pokušaja vojnog udara rekavši kako prijetnja protiv njega još nije do kraja uklonjena.

6000 uhićenih

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj u toj je zemlji uhićeno oko 6000 ljudi, izjavio je ministar pravosuđa Bekir Bozdag, a prenosi provladina novinska agencija Anadolija.

Bozdag nije objavio pojedinosti o uhićenima.

"U tijeku je daljnje čišćenje i u konačnici će biti i više od 6000 uhićenih", rekao je, dodavši da su protiv nekih osoba već pokrenuti i sudski procesi.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan okrivljuje turskoga klerika i nekadašnjeg Erdoganova saveznika koji je postao njegov suparnik, Fethullaha Gulena da "vodi paralelnu državu", što je Gulen, koji živi u Sjedinjenimn Državama, zanijekao.

Dosadašnja uhićenja fokusirala su se na pripadnike oružanih snaga i sudaca zbog potpore pokušaju realizacije vojnog udara.

Jedan visoki dužnosnik izjavio je za Reuters da je vlada ponovno uspostavila kontrolu diljem Turske, ali da nekoliko važnih pripadnika vojske još nije uhvaćeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara