Erdogan: Turci žele ponovno uvođenje smrtne kazne, moramo ih poslušati

Erdogan: Turci žele ponovno uvođenje smrtne kazne, moramo ih poslušati

Foto: Hina

TURCI žele povratak smrtne kazne i oni koji vode zemlju moraju ih slušati, izjavio je turski predsjednik Tayyip Erdogan, unatoč tome što su europski dužnosnici poručili da bi takav potez odmah zaustavio proces pristupanja Ankare Europskoj uniji.

"Što danas kažu (turski) građani?", upitao je Erdogan tijekom intervjua za njemačku televizijsku postaju ARD.

"Oni žele ponovno uvođenje smrtne kazne. A mi kao vlada moramo slušati što ljudi kažu. Ne možemo reći 'ne, to nas ne zanima'".

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da bi ponovno uvođenje smrtne kazne za Tursku značilo trenutačno zaustavljanje procesa pristupa EU.

Erdogan je  poručio i da će Turska održati svoje obećanje dano Europskoj uniji vezano uz izbjeglice, ali i da je EU propustila održati svoj dio pogodbe.

EU je u ožujku sklopila sporazum da će Turskoj, kao uzvrat za sprječavanje prelaska migranata u Grčku, slati pomoć za sirijske izbjeglice u toj zemlji, obnoviti pristupne pregovore i ukinuti vize za turske državljane koji žele posjetiti Europu.

Dogovor još nije finaliziran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim jasno reći: mi ćemo održati obećanje u pogledu izbjeglica", rekao je Erdogan u intervjuu za njemačku tv postaju ARD.

"Ono što smo obećali još vrijedi. Ali Europljanima postavljam pitanje: jeste li vi održali svoja obećanja", pitao je Erdogan dodavši da EU nije Turskoj dala dovoljno pomoći. "Zapad nažalost nije bio do kraja pošten", ustvrdio je.

 


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara