Erjavec očekuje pritisak Europske komisije na Hrvatsku zbog Plenkovićeva govora u UN-u

Erjavec očekuje pritisak Europske komisije na Hrvatsku zbog Plenkovićeva govora u UN-u

Foto: FAH

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da očekuje jak pritisak Europske komisije (EK) na Hrvatsku nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u u kojem je optužio Sloveniju za nepoštivanje međunarodnog prava.

Plenković je u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a rekao da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo "nepoštivanje međunarodnog prava" obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Slovenski ministar kaže da je nakon Plenkovićevog govora "svakom Slovencu jasno da je dijalog s Hrvatskom nemoguć".

"Arbitražni sporazum je bio potpisan pod okriljem EU-a. Potpredsjednik EK-a Frans Timmermans je ponudio svoju pomoć ako ne bi došlo do dogovora s Hrvatskom o implementaciji arbitražne presude. Mislim da će naš sljedeći korak biti da ga obavijestimo o tome što se u New Yorku dogodilo", kazao je Erjavec u razgovoru za RTV Slovenija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekuje pritisak iz EU

Dodao je da EK ima niz instrumenata kako bi države koje ne poštuju vladavinu prava uvjerila da se ponašaju drukčije.

"Znamo što EU čini u pogledu Poljske zbog pravosudne reforme koju provodi njihova vlada. EU može zamrznuti europska sredstva takvim državama. Ipak mislim da će u slučaju Hrvatske biti dovoljan i poneki oštar poziv u Zagreb", kazao je Erjavec.

Po njegovim riječima, da bi se arbitražna presuda provela potrebna je suradnja Hrvatske, ali Slovenija "neke stvari može implementirati sama" prihvaćanjem nekih zakona u parlamentu koje je premijer Miro Cerar najavio za ovaj mjesec.

Zbog Plenkovićeva govora Cerar je u četvrtak navečer otkazao dogovoreni susret s hrvatskim premijerom u Zagrebu 27. rujna o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora.

Ljubljana smatra da je arbitražna odluka konačno rješenje koje treba primijeniti, a Zagreb traži novo bilateralno rješenje spora koji dvije države opterećuje od raspada bivše Jugoslavije 1990-tih godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara