EU aktivira zakon koji blokira američke sankcije Iranu

EU aktivira zakon koji blokira američke sankcije Iranu
Foto: Hina/EPA
 
EUROPSKA komisija će u petak pokrenuti proces aktiviranja zakona koji zabranjuje europskim tvrtkama da provode sankcije SAD-a protiv Irana i odbacuje bilo kakve sudske presude u kojima se primjenjuju američke kazne.
 
"Kao Europska komisija imamo dužnost zaštititi europske tvrtke. Moramo djelovati i zato pokrećemo proces aktiviranja 'statuta blokiranja' iz 1996. Učinit ćemo to sutra ujutro u 10 i 30", rekao je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.
 
 
"Također smo odlučili dopustiti Europskoj investicijskoj banci da europskim tvrtkama olakša ulaganja u Iranu. Komisija će održati svoju suradnju s Iranom", rekao je Juncker na konferenciji za tisak nakon sastanka čelnika EU-a u Sofiji.
 
 
EU tom odlukom namjerava održati na životu međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump odlučio povući SAD iz sporazuma i ponovno uvesti sankcije Iranu i tvrtkama koje tamo posluju.
 
 
Unija se nada da će Iran nastaviti poštovati sporazum sve dok će moći jamčiti dovoljno gospodarskih koristi koje su obećane u zamjenu za odustajanje Teherana od razvoja tehnologija koje mogu služiti za proizvodnju nuklearnog oružja.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara