EU bi mogao dati 6 milijardi eura za migrantska utočišta u Africi

EU bi mogao dati 6 milijardi eura za migrantska utočišta u Africi
Foto: Hina

EUROPSKA unija bi mogla platiti 6 milijardi eura sjevernoafričkim državama za pružanje utočišta migrantima koji žele doći u Europu, rekao je povjerenik Europske komisije za proračun Guenther Oettinger. 

Članice Europske unije u sporu su oko toga kako riješiti migrantsku krizu, a to će pitanje dominirati susretom europskih čelnika kasnije ovog tjedna. 

Jedna od ideja koja se razmatra su takozvane točke iskrcavanja u kojima bi zatraženi azili bili procesuirani na teritoriju Sjeverne Afrike prije no što bi migranti stupili na europski teritorij. 

"Vrlo realistična brojka"

EU bi financirao takav plan, a 6 milijardi eura u nadolazećim godinama su "vrlo realistična" brojka, rekao je Oettinger. EU je 2016. toliko obećala i Turskoj koja je zauzvrat pristala biti domaćin izbjeglicama koje bi u protivnom nastavile svoj put u Europu. 

Kad god blok može pronaći države ili partnere koji mogu surađivati, EU će financirati temeljne potrebe za migrante poput vode, sanitarnih čvorova, skloništa, odjeće, hrane i obrazovanja u "zatvorenim" selama, istaknuo je Oettinger. 

Posebno je spomenuo Libiju, Tunis i "druge države" sjevera Afrike. 

Nijedna sjevernoafrička vlada dosad nije iskazala spremnost biti domaćin toj infrastrukturi, no razgovori su u tijeku s Međunarodnim uredom za migracije i UNHCR-om, objavila je Komisija. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara