EU daje 40 milijuna eura sredstava za projekt povezivanja slovenske i hrvatske električne mreže

EU daje 40 milijuna eura sredstava za projekt povezivanja slovenske i hrvatske električne mreže

Foto: 123rf

DANAS će biti potpisan ugovor kojim će se odobriti 40 milijuna eura EU sredstava za povezivanje slovenske i hrvatske električne mreže.

Novac je namijenjen projektima pametnih mreža koji bi trebao povećati povezanost električnih mreža između dvije zemlje te povećati upotrebu obnovljive energije u regiji.

Projekt će integrirati nekoliko inovativnih tehnologija kako bi se osiguralo da mreže imaju kapacitet za efikasan prijenos struje preko granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, bit će uspostavljen i novi, virtualni prekogranični kontrolni centar koji će koristiti specijaliziranu IT infrastrukturu i softvere te će regulirati protok struje iz obnovljivih izvora.

Projekt treba povećati energetski kapacitet u regiji

Ovaj projekt treba osigurati i to da se više struje stvara iz manjih, lokalnih izvora. Dodatno, projekt će povećati i energetski kapacitet u regiji tako što će se generirana energija čuvati u rezervama za trenutke u kojima će biti najpotrebnija, opisano je na stranicama Europske komisije.

U projektu će biti primijenjene nove tehnologije koje imaju potencijala za povezivanjem i drugih energetskih sustava u Europi.

Sredstva u iznosu od 40 milijuna eura bit će iskorištena kako bi sufinancirala prvu fazu ovoga projekta.

Predstavnici Europske komisije, izvršna agencija EU za inovacije i mreže te tvrtke koje su uključene u projekt će u Bruxellesu potpisati ugovor. S hrvatske strane to su Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o. i HEP operator distribucijskog sustava, a sa slovenske SODO i ELES.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara