EU donio odluku: Ako vam vlak kasni dovoljno dugo, HŽ vam mora vratiti novac

EU donio odluku: Ako vam vlak kasni dovoljno dugo, HŽ vam mora vratiti novac
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

EUROPSKI parlament izglasao je nova pravila u željezničkom prometu. 

Velikom većinom glasova zastupnika EU parlament je donio Uredbu o pravima putnika u željezničkom prometu. Na njoj je radila i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Visina povrata novca određuje se prema dužini kašnjenja

Prema toj uredbi, putnici će moći u slučaju kašnjenja od 60 do 90 minuta tražiti povrat od 50 posto iznosa karte, od sat i pol do dva 75 posto, a za svako kašnjenje dulje od dva sata putnik ima pravo na povrat cjelokupnog iznosa karte. 

„Prema novom prijedlogu koji će se primjenjivati i na prekogranični i na regionalni domaći prijevoz, putnici će moći u slučaju kašnjenja od 60 do 90 minuta tražiti povrat od 50 posto iznosa karte, od sat i pol do dva 75 posto, a za svako kašnjenje dulje od dva sata putnik ima pravo na povrat cjelokupnog iznosa karte. Ta prava će moći ostvariti čak i ako je kašnjenje uzrokovano lošim vremenskim uvjetima“, kaže Borzan.

Prijedlog također obvezuje na prostor za bicikle te na punu informaciju kupcima karata o njihovim pravima. Uključuje sve željeznice osim gradskog prijevoza metroom i tramvajem. Novih će se pravila, dakle, morati pridržavati i HŽ.

„Prijedlog također bolje regulira prava putnika koji imaju više karata za jedno putovanje, jer često u slučaju kašnjenja prvog vlaka zakasnite na sljedeći. Uz to, regulira i pravo na informaciju. Dakle, putnik pri kupovini mora biti obaviješten o najboljim opcijama i o svojim pravima“, kaže Borzan.

 

Prijedlog je usvojen s 533 glasa za i 37 glasova protiv.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara