EU: Juščenkova dijagnoza "vrlo zabrinjavajuća"

EU: Juščenkova dijagnoza "vrlo zabrinjavajuća"

EUROPSKA unija priopćila je u ponedjeljak da onaj tko je namjerno trovao ukrajinskog oporbenog vođu Viktora Juščenka mora biti izveden pred lice pravde.

Liječnici u bečkoj klinici u kojoj je tijekom vikenda pregledan Juščenko, koji će se u suočiti s premijerom Viktorom Janukovičem u ponovljenom drugom krugu predsjedničkih izbora 26. prosinca, kazali su da je on bio žrtva trovanja dioksinom ali nisu mogli kazati je li riječ o namjernom činu.

"Vijesti iz Beča su vrlo zabrinjavajuće. Također je jasno da odgovorni, ako se radilo o namjernom trovanju, moraju biti izvedeni pred lice pravde", rekla je Emma Udwin, glasnogovornica europske povjerenice za vanjske odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U subotu je vođa liječničkog tima bečke privatne klinike Rudolfinerhaus Michael Zimpfer koji je napravio kompletne pretrage nad Juščenkom, rekao: "Nema nikakve dvojbe da je bolest uzrokovana trovanjem dioksinom".

Dijagnoza je postavljena na temelju promjena na koži, uzoraka krvi i histoloških nalaza, izjavio je Zimpfer na konferenciji za novinare.

Nakon potvrde da je riječ o trovanju dioksinom, ostaje nejasno je li riječ o namjernom trovanju u cilju pokušaja ubojstva, kako to tvrdi Juščenko, ili je on bio nesvjesno izložen djelovanju toksina za koji aktivisti za zaštitu okoliša kažu kako je jedan od češćih zagađivača u Europi.

"Nismo bili tamo i odluku o tome prepustit ćemo zakonskim institucijama", naglasio je bečki liječnik.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara