EU podržava slanje mirovnih snaga u Libanon

EUROPSKA je komisija u utorak izrazila potporu prijedlozima da se u Libanon pošalju međunarodne snage koje bi pomogle u zaustavljanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

"U potpunosti podržavamo prijedlog o slanju stabilizacijskih snaga u južni Libanon", izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nakon sastanka s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom.

Barroso je kazao i da su neke članice EU-a pokazale volju da sudjeluju u mirovnim snagama.

Slanje međunarodnih postrojbi je "od ključne važnosti" da se pomogne sukobljenim stranama u okončanju nasilja. "Međutim, ništa ne može zamijeniti volju onih na terenu, nitko ne može nametnuti mir protiv volje onih na terenu", istaknuo je Barroso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Annan je kazao da očekuje od članica EU-a kao i od drugih zemalja sudjelovanje u mirovnoj misiji. Broj vojnika koji bi bili u tim snagama trebao bi biti "znatno" veći od 2.000 vojnika UN-a koji su već raspoređeni u regiji, rekao je Annan.

"Hitno je potrebno da međunarodna zajednica djeluje kako bi se napravila razlika na terenu", kazao je glavni tajnik UN-a, dodavši da "kada govori o djelovanju ne misli samo na izjave, nego na pravu akciju".

Barroso je dodao da Europska komisija surađuje s određenim brojem država u postavljanju projekata potpore za obnovu u Libanonu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara