EU smatra da je moguće spasiti globalne trgovinske pregovore

PROPALI pregovori u sklopu Svjetske organizacije za trgovinu (WTO) mogli bi biti oživljeni kada bi američki predsjednik George Bush uspio uvjeriti Kongres da mu obnovi mandat za "odlučivanje po kratkom postupku", kazao je povjerenik za trgovinu Europske unije Peter Mandelson.

Istaknuo je da se u ovoj godini ne može očekivati postizanje sporazuma te da je malo vjerojatno da će se na globalnoj razini u sljedećih nekoliko godina postići novi sporazum ukoliko se ne produlji mandat predsjednika Busha za "odlučivanje po kratkom postupku" o trgovinskim sporazumima.

"Ne smijemo spaliti sve mostove. Moramo naći načina da se vratimo za pregovarački stol", napisao je Mandelson u komentaru za list Fiancial Times. "Kako sada stvari stoje, mali su izgledi da će se pregovori u sljedećih nekoliko godina nastaviti ukoliko Kongres Georgeu Bushu ne obnovio ovlasti za donošenje odluka po kratkom postupku", nadalje piše on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovinski pregovori na globalnoj razini, koji se smatraju jedinstvenom prilikom za smanjivanje siromaštva i povećavanja rasta, prošloga tjedna su doživjeli krah nakon gotovo pet godina nastojanja da se postigne sporazum i to uglavnom zbog nepopustljivog stava članica WTO-a oko poljoprivrednih subvencija.

Mandelson je djelomice zbog neuspjelih pregovora okrivio politička ograničenja, kao što su skori izbori u SAD-u. "Pregovori započeti u Dohi 2001. su izgubili utakmicu s vremenom. Do sporazuma više ne može doći do kraja 2006.", ističe on.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara