"EUQUIZ": Srednjoškolci prvi put na državnom natjecanju o EU

PRVO finalno natjecanje "EUQUIZ-a", na kojemu su hrvatski srednjoškolci pokazali svoje poznavanje Europske unije, održano je na državnoj razini u srijedu u Maloj dvorani Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski", priopćeno je iz ministarstva europskih integracija (MEI).

"EUQUIZ", projekt natjecanja učenika srednjih škola iz znanja vezanih uz Europsku uniju (EU), obuhvaćao je provjeru poznavanja povijesti procesa europskih integracija, institucija EU, kao i poznavanje osnovnih zemljopisnih i povijesnih činjenica vezanih uz zemlje članice unije, te odnosa Hrvatske i EU.

Prvonagrađeni tim, u sastavu Cafuta Marko, Kotarski Kristijan, Klasić Dario, Kovačec Alen i voditeljica tima prof. Vesna Posavec, osvojio je put u Bruxelles i računalo za školu, piše u priopćenju.

Drugu nagradu, tečaj stranog jezika za sve članove tima, CD-i i Atlas svijeta za voditelja tima, osvojila je ekipa iz Gimnazije Županja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

XI. gimnazija iz Zagreba osvojila je treće mjesto a time i pravo na sudjelovanju u Ljetnoj školi europskih integracija.

Nagrade dobitnicima uručili su veleposlanik Delegacije Europske komisije Jacques Wunenburger, pomoćnica ministra za europske integracije mr. sc. Marija Pejčinović Burić i Diana Garašić, više stručna savjetnica u Zavodu za unapređenje školstva.

Cilj je kviza bio potaknuti mlade na istraživanje činjenica vezanih uz područje eurointegracijskog procesa, te povezanosti Hrvatske s EU, odnosno na bolje razumijevanje potrebe uključivanja Hrvatske u EU. Osim usvajanja znanja, kompatibilnog nastavnom planu iz zemljopisa, povijesti, politike i gospodarstva, učenike se potiče na korištenje Interneta kao dodatnog izvora informacija, pojašnjava se u priopćenju MEI-ja.

Na natjecanje se prijavilo ukupno 100 timova iz 83 škola, a sa županijskih natjecanja, održanih u travnju, plasiralo se na državno natjecanje 26 timova u kojima su bili predstavnici iz gotovo svih županija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara