Euro oslabio prema franku

Euro oslabio prema franku
Foto: EPA

EURO je u oslabio prema švicarskom franku na međunarodnim tržištima valuta jer su ulagači pohrlili kupovati imovinu koju smatraju sigurnim ulaganjem, prestrašeni naglim povećanjem broja oboljelih od koronavirusa u kineskoj pokrajini Hubei.

Euro je prema franku oslabio 0,37 posto, na 1,0629 franaka. Nakratko se bio spustio na 1,0622 franka, najnižu razinu od kolovoza 2015. godine.

Jen je pak ojačao prema dolaru, 0,3 posto, na 109,77 jena za dolar. Prema euru bio je u plusu 0,4 posto te se zajedničkom europskom valutom trgovalo po 119,16 jena.

Potražnja za valutama koje trgovci smatraju sigurnim ulaganjima naglo je porasla nakon što je kineska pokrajina Hubei, primjenjujući novu metodu dijagnoze, izvijestila o 14.840 novih slučajeva zaraze koronavirusom u srijedu. U utorak ih je registrirano 1638. Od bolesti je jučer u Hubeiju umrlo 242 ljudi, najviše tijekom jednog dana od početka epidemije.

Ukupno je od zaraze koronavirusom u tom dijelu Kine umrlo 1310 ljudi.

Cilj je nove metode dijagnoze ubrzati postupak detekcije novih slučajeva zaraze i sniziti stopu smrtnosti, tumači Reuters.

"Kada vidite te brojke, jednostavno se morate okrenuti imovini koja nije rizična, što znači da kupujete jen i prodajete dionice", konstatira Ayako Sera iz tokijskog Sumitomo Mitsui Trust Banka.

U takvom je okruženju kineski juan na međunarodnim tržištima oslabio prema dolaru 0,14 posto, na 6,9830 juana za dolar.

Australski dolar, koji ulagači koriste kao pokazatelj rizika kineske imovine, oslabio je 0,22 posto prema američkom imenjaku, na 67,24 američka centa.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta oslabio je 0,1 posto, na 98,95 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara