Europa i Britanija žele Hrvatsku kao punopravnu članicu EU

EUROPA želi Hrvatsku kao punopravnu članicu Europske unije, a to želi i Britanija i ne postoji nikakva politička blokada glede ulaska Hrvatske u Uniju rekao je u utorak u Londonu britanski premijer Tony Blair nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Susretom s Blairom Sanader je počeo dvodnevni posjet Velikoj Britaniji, prvi službeni posjet otkako je na položaju predsjednika hrvatske Vlade.

"Želim biti jasan - nema nikakve političke blokade glede ulaska Hrvatske u EU. Politička odluka je donesena - Europa želi Hrvatsku kao punopravnu članicu EU i Britanija želi Hrvatsku kao punopravnu članicu" rekao je Blair u zajedničkoj izjavi za novinare nakon sastanka.

Predsjednik britanske vlade ponovio je kako jedino pitanje preostaje ispunjenje kriterija i da ono vrijedi i za Hrvatsku i za svaku drugu zemlju. "Ispunite ih (kriterije) i postajete članicom" naglasio je Tony Blair.

Prema njegovoj ocjeni jamstvo da će se to učiniti su promjene koje su se u Hrvatskoj dogodile posljednjih nekoliko godina i postoji odlučnost želja i političko vodstvo da se to dovrši.

Na pitanje o tome može li reći kad će Hrvatska postati članicom Blair je odgovorio kako nema smisla arbitražno određivati rokove već će se to dogoditi nakon ispunjenja uvjeta.

"Nikako ne bi trebalo misliti da Hrvatska mora čekati druge zemlje da dođu na istu razinu jer se svaka zemlja tretira prema vlastitim vrijednostima" kazao je Blair.

Britanski premijer izrazio je oduševljenje stanjem odnosa između Hrvatske i Britanije za koje je rekao da su u ovom trenutku vrlo snažni. Također je rekao kako je Britanija počašćena što je predsjedala Unijom kad su počeli pregovori o članstvu Hrvatske i dodao kako oni napreduju dobro.

"Radujem se vremenu kad Hrvatska bude članicom EU i NATO-a, a Velika Britanija pruža punu potporu jednom i drugom cilju" kazao je Blair, odavši priznanje hrvatskoj Vladi na velikim koracima naprijed koji su napravljeni u posljednje vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret sa Sanaderom ocijenio je povijesnim trenutkom za obojicu jer su se prvi put službeno sastali, bilo u Zagrebu ili Londonu.

Hrvatski premijer svom je domaćinu zahvalio na gostoprimstvu i stajalištima u kojima je oduvijek snažno zagovarao proširenje EU i osobito veliku potporu pružao Hrvatskoj u nastojanjima da ispuni sve uvjete za početak pristupnih pregovora.

Podsjetio je kako se s Blairom prvi put susreo na potpisu Ustavnog ugovora EU u Rimu 2004. kad ga je britanski premijer ohrabrio riječima da samo radi svoj posao i da će sve biti u redu glede pregovora Hrvatske s EU.

Britanskog je kolegu Sanader upoznao s aktivnostima Hrvatske u regiji rekavši kako je Hrvatska neće zaboraviti ulaskom u EU.

"Zanima nas razvitak regije i rješenje svih otvorenih pitanja" rekao je Sanader najavivši kako će Hrvatska nastaviti biti vrlo aktivna i izrazivši uvjerenje da sve zemlje europskog jugoistoka imaju perspektivu budućeg članstva u EU.

Predsjednik hrvatske Vlade kazao je kako se radi o suradnji s Blairom u naporima koji bi trebali završiti punopravnim članstvo u EU i NATO-u rekavši kako Hrvatska sa summita sjevernoatlantskog saveza u Rigi iako zna da njegova tema neće biti proširenje, očekuje riječi ohrabrenja.

Na kraju je bilateralne odnose između Hrvatske i Britanije ocijenio vrlo dobrima i rekao kako je Tonya Blaira pozvao da službeno posjeti Hrvatsku čim za to nađe vremena.

Nakon sastanka s Blairom Sanader se susreo s britanskom ministricom vanjskih poslova Margaret Beckett, a u nastavku posjeta razgovarat će s poslovnim ljudima u londonskom Cityu koje će predvoditi načelnik Citya David Brewer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara