Europol u Francuskoj otkrio 165 osoba na prisilnom radu

Europol u Francuskoj otkrio 165 osoba na prisilnom radu
Foto: EPA

VIŠE od 165 mogućih žrtava modernog ropstva iz Bugarske koje su radile za francuske vinare, otkriveno je u akciji protiv organiziranog kriminala, objavio je danas Europol. 

Operacija francuske policije 

Francuski dužnosnici uhitili su prošli tjedan četvero osumnjičenih - trojicu Bugara i jednu osobu iz Francuske - nakon što su identificirali 167 mogućih žrtava modernog ropstva koje su zaposlile četiri tvrtke koje se bave proizvodnjom vina u blizini Lyona, kazala je policijska agencija EU-a.

"Bugarski pripadnici skupine odgovorni su za novačenje u Bugarskoj dok je francuski član organizirao logistiku, uključujući organizaciju smještaja radnika", rekao je glasnogovornik Europola.

Radnici su regrutirani preko legalne agencije za zapošljavanje u Bugarskoj te im je rečeno da će zarađivati 60 eura dnevno i da će im biti pokriveni troškovi prijevoza i smještaja, kazao je Europol.

Međutim, smješteni su u kampove gdje su im odbijali novac za hranu, a kada su im istekli ugovori, nisu mogli dobiti svotu koja im je obećana pa se mnogi nisu mogli vratiti u Bugarsku.

Problem krijumčarenja radne snage u Europi 

Krijumčarenje radne snage na kontinentu postalo je raširenije od seksualnog iskorištavanja, objavilo je Vijeće Europe prošle godine.

Procjenjuje se da je oko 25 milijuna ljudi širom svijeta na prisilnom radu, od farmi i tvornica do ribarskih flota, rekli su iz UN-ove agencije za rad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara