Europska komisija upozorava: Tinta za tetovaže možda otrovna

LJUBITELJI tetovaže ubrizgavaju otrovne kemikalije u svoju kožu zbog općeraširenog nepoznavanja tvari koje koje sadrži tinta za tetovažu, upozorila je Europska komisija u četvrtak.

"Biste li ubrizgali boju za automobile u svoju kožu?, stoji u priopćenju Komisije uz Izvješće o zdravstvenom riziku tetovaže i body-piercinga.

Najviše kemikalija koje se rabe u tetovažama industrijski su pigmenti koji se inače rabe u druge svrhe, poput bojanja automobila ili tinte za pisanje. Vrlo je malo ili gotovo nikakvih podataka o tome smiju li se koristiti za tetovaže.

U izvješću se objašnjava kako zakon zahtijeva da oni koji izvode tetovaže rabe rukavice i sterilne igle, a ne uključuje pravila o tinti, što znači da ona može biti nepročišćena i puna primjesa ili nečista - a da se time zakon nije prekršio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izvješću se upozorava kako osim mogućnosti dobivanja HIV-a, hepatitisa, ili bakterijskih infekcija od prljavih igala, tetovaže također mogu uzrokovati rak kože, psorijazu, sindrom toksičnog šoka, ili promjene u ponašanju.

U izvješću se navodi podatak o dva smrtna slučaja uzrokovana tetovažom ili body-piercingom, koja su zabilježena u Europi od kraja 2002. godine.

Istraživanje objavljeno u četvrtak prvi je dio plana o poboljšanju sigurnosti tetovaže, rekao je glasnogovornik Komisije.

Prije nego što će predložiti strože zakone radi veće sigurnosti pri izvođenju tetovaža Komisija će raditi na tome da otkrije koji su još potencijalni rizici.

"Ako se ljudi žele tetovirati ili probadati svoje tijelo, mi želimo da to čine s primjerenim zdravstvenim i sigurnosnim jamstvima", rekao je europski povjerenik za istraživanje Philippe Busquin.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara