Europska unija od Irana traži da se drži obveza iz nuklearnog sporazuma

Europska unija od Irana traži da se drži obveza iz nuklearnog sporazuma
Foto: EPA

ŠEFICA europske diplomacije Federica Mogherini, kao i Francuska, Njemačka i Velika Britanija, pozvala je Iran da se pridržava nuklearnog sporazuma koji je 2015. sklopio s velikim silama, upozorivši da će u protivnom biti suočen s novim sankcijama.

Tri zemlje i Mogherini izrazile su zabrinutost zbog prošlotjedne odluke Irana da ponovno počne obogaćivati uranij, ističući da taj potez nije u skladu sa sporazumom iz 2015. 

"Potvrđujemo našu spremnost da razmotrimo sve mehanizme JCPOA-a (sporazuma), uključujući sporni mehanizam rezolucije, kako bismo riješili sva pitanja vezana za provedbu JCPOA-a u skladu s obavezama Irana", navodi se u zajedničkom priopćenju Mogherini i tri zemlje.

Iranske zalihe i dalje rastu

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u ponedjeljak da je Iran počeo obogaćivati uranij u svojem podzemnom pogonu Fordow.

Dodala je da iranske zalihe obogaćenog uranija i dalje rastu.

Iran krši ograničenja sporazuma o svojim nuklearnim aktivnostima korak po korak kao odgovor na američko povlačenje iz sporazuma prošle godine i obnovljene sankcije Teheranu.

Teheran je rekao da može brzo zaustaviti svoje aktivnosti ako Washington ukine sankcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara