Europske burze u padu, ulagači u strahu od trgovinskog rata

Europske burze u padu, ulagači u strahu od trgovinskog rata
Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica blago pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače obeshrabrili slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,1 posto.

Londonski FTSE indeks ojačao je jutros 0,15 posto, na 7.696 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 posto, na 12.667 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.408 bodova.

Osim što je na raspoloženje na tržištu loše utjecao jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon što je nekoliko američkih kompanija objavilo slabije kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo, europske ulagače razočarali su jutros i poslovni rezultati nekoliko europskih kompanija.

Iz tog je razloga, primjerice, cijena dionice proizvođača papira Stora Enso potonula gotovo 12 posto, a britanske osiguravajuće kuće Bezley oko 13 posto.

Pale cijene dionica u financijskom sektoru

Osjetno su jutros pale i cijene dionica u financijskom sektoru jer se ulagači plaše da bi se trgovinski rat između SAD-a i Kine mogao produbiti, s obzirom na to da je jutros tečaj juana prema dolaru pao na najniže razine u godinu dana.

Ulagači se plaše da je slabljenje juana novo oružje na koje se odlučio Peking u trgovinskom ratu s Washingtonom koji se dosad vodio međusobnim uvođenjem carina na uvoz određenih proizvoda. Slabljenjem juana, naime, kineski proizvodi na inozemnim tržištima postaju cjenovno konkurentniji.

Još više ulagače zabrinjavaju trgovinske napetosti između SAD-a i Europske unije, nakon što su jučer dužnosnici iz EU-a poručili uoči sastanka o trgovinskim pitanjima idućega tjedna u Washingtonu da pripremaju listu američkih proizvoda na koje bi uveli carine u slučaju da Bijela kuća ostvari svoju prijetnju o uvođenju carina na uvoz automobila iz EU-a.

Pale cijene dionica i u automobilskom sektoru

Cijene dionica u europskom automobilskom sektoru, koji je najosjetljiviji na trgovinske tenzije između SAD-a i EU-a, pale su jutros u prosjeku 1,1 posto.

A na azijskim su burzama, nakon početnih gubitaka, cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u plusu 0,5 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, na 22.697 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara