Europske kompanije imaju sporiji rast zarada nego američke

Europske kompanije imaju sporiji rast zarada nego američke
Ilustracija: EPA

U ANKETI Reutersa analitičari su prošloga tjedna ponovno smanjili procjene zarada vodećih europskih kompanija, već treći tjedan zaredom, što je posljedica usporavanja rasta globalnog, kao i gospodarstva eurozone.

Prema novoj anketi, analitičari procjenjuju da su u posljednjem lanjskom tromjesečju zarade kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa porasle za 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Još prije tjedan dana očekivali su rast zarada za 4,8 posto, a u prethodnom tjednu 6 posto.

Dosad je oko 30 kompanija iz STOXX 600 indeksa objavilo kvartalne rezultate, pri čemu ih je 50 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

Spori rast zarada

Spori rast zarada posljedica je, kažu analitičari, usporavanja rasta globalnog, ali i gospodarstva eurozone.

Tako je, primjerice, prošloga tjedna objavljeno da je talijansko gospodarstvo, treće po veličini u eurozoni, u posljednjem lanjskom tromjesečju uronilo u recesiju.

Njemačko je gospodarstvo, pak, u cijeloj prošloj godini poraslo za 1,5 posto, što je znatno sporiji rast u usporedbi s godinom ranije i najslabiji u posljednjih pet godina.

Eurostat je, pak, nedavno objavio da je gospodarstvo Europske unije u posljednjem kvartalu prošle godine poraslo 1,5 posto na godišnjoj razini, sporije u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je rast iznosio 1,8 posto.

Zbog svega toga, europske kompanije bilježe znatno sporiji rast zarada u odnosu na američke.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava američkog S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju porasla oko 14 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što se, među ostalim, zahvaljuje lanjskom poreznom rasterećenju u SAD-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara