Europski izbori već su počeli u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji

Europski izbori već su počeli u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji
Foto: EPA

NIZOZEMCI i Britanci počeli su glasati za svoje zastupnike u Europskom parlamentu, a ankete predviđaju uspjeh euroskeptika u obje zemlje.

Od četvrtka do nedjelje, više od 400 milijuna birača u 28 članica Europske unije bira 751 zastupnika, u jednim od najmasovnijih demokratskih izbora na svijetu.

Birališta u Hrvatskoj otvaraju se u nedjelju.

Službeni rezultati u nedjelju navečer

Službeni rezultati objavit će se u nedjelju navečer kada glasanje završi u svim članicama bloka.

Izbori u Nizozemskoj pod posebnim su povećalom jer bi uspon populista u Europi mogao početi upravo u toj zemlji u kojoj prema anketama vodi euroskeptična i protuimigrantska stranka Forum za demokraciju (FvD) Thierryja Baudeta, a za njom kaska vladajuća liberalna Narodna stranka slobode i demokracije (VVD) premijera Marka Ruttea. 

Kao dva boksača u ringu, njih su dvojica ukrstila rukavice u usijanoj televizijskoj debati u srijedu navečer koja je uglavnom bila posvećena imigraciji. 

Nizozemci u Europski parlament šalju 26 zastupnika.

Kaos oko Brexita

U Velikoj Britaniji, zemlji u kojoj se još ne nazire kraj kaosa oko Brexita, očekuje se dominacija nove Stranke Brexit euroskeptičnog veterana Nigela Faragea kojoj ankete daju između 30 i 40 posto glasova. 

Na drugom su mjestu liberalni demokrati s dvadesetak posto. Čelnici te stranke u kampanji su naglašavali da je glas za njih glas za ostanak u EU. Laburisti su treći prema anketama, slijede ih Zeleni, a vladajući konzervativci tek su peti s katastrofalnih sedam posto podrške. 

U petak na izbore izlaze Irci i Česi, u subotu Maltežani, Slovaci i Latvijci, a u nedjelju glasa 21 preostala zemlja. 

Mnogi strahuju da će Europski parlament, kojem 40 godina dominira velika koalicija lijevog i desnog centra, nakon ovih izbora biti paraliziran poplavom populista koji odlično kotiraju u Italiji, Francuskoj, Mađarskoj i Njemačkoj. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara