Europarlament prihvatio Hrvatsku kao članicu EU: Kosor trenutak posvetila Franji Tuđmanu!

Foto: Goran Mehkek / Cropix

DANAS oko podneva zastupnici Euro parlamenta glasali su o nacrtu rezolucije o Pristupnom ugovoru s Hrvatskom. U Bruxellesu se nalazi Luka Bebić s našim izaslanstvom. 564 europarlamentarca bila su za Hrvatsku, 38 ih je bilo protiv, a 32 ih je bilo suzdržano.

Nakon što je Europski parlament prihvatio Pristupni ugovor Hrvatske i EU i Vijeće EU mora potvrditi ulazak Hrvatske u EU, što će biti 5. prosinca. Četiri dana kasnije bit će potpisan ugovor, a na sastanku Europskog vijeća koje počinje tada Hrvatska će imati status promatrača.

Kosor: Mediji me ignoriraju i omalovažavaju

Jadranka Kosor sjednicu na kojoj se glasalo pratila je u Novinarskom domu.

Politički trenutak par excellence kako je Jadranka Kosor nazvala potvrdu ulaska Hrvatske u EU, šefica HDZ-a uveličala je očekivanom količinom samohvale i ispoljavanja taštine. Ponovo se Kosorica požalila da hrvatski mediji ignoriraju njene pothvate i omalovažavaju njen uspjeh. Ilustrirala je to epizodom od prije nekoliko dana kada je iz Bruxellesa dobila poziva za potpisivanje Pristupnog ugovora. "Odmah čim je poziv stigao mi smo o tome obavijestili medije jer smatramo da je to bitan događaj za cijelu Hrvatsku, nekoliko sati kasnije, slično priopćenje poslao je predsjednik Josipović koji će zajedno sa mnom potpisati sporazum. Mediji su naše priopćenje uglavnom ignorirali, objavili su da je samo Josipović pozvan na potpisivanje", kazala je Kosor te posebno istaknula da o njenom pozivu u Bruxelles nije izvijestio ni HTV.

Također, Kosorica je poručila da je upravo ona bila ta koja predložila da Sporazum potpiše i Josipović. "To je ono što me naučio Franjo Tuđman, kada me uveo u politiku: da je HDZ stranka koja spaja", Tuđmanu je Kosor posvetila ovaj trenutak kazavši da je on još osamdesetih godina pisao o tome da Hrvatska mora biti članica europske zajednice naroda.

"Potporu mi je dao jedino Sveti Otac"

"Ova Vlada vođena HDZ-om najzaslužnija je što će Hrvatska postati 28. članica EU. I što će hrvatski jezik postati 28. službeni jezik EU.", poručila je Kosor što su okupljeni simpatizeri HDZ-a popratili glasnim pljeskom.

Kosor je podsjetila da su pregovori u trenutku kad je ona preuzela vlast bili blokirani zbog spora sa Slovenijom. "Tada nitko nije vjerovao da ja mogu obaviti taj posao. Sjetite se samo ponižavanja s ljevice i u medijima. Jedinu potporu dao nam je Sveti Otac kada je pohvalio mene i Boruta Pahora što smo riješili problem. kasnije sam ga upoznala u Vatikanu i tada mi je darovao nalivpero. Obećala sam mu da ću potpisati s njim Pristupni ugovor".

Govoreći o oporbenim političarima, Kosor je poručila da je njihov cilj bio zaustaviti pregovore s Europskom unijom. "Da je Vlada pala kada su je oni pokušavali srušiti, mi pregovore u lipnju ne bismo završili niti bismo ušli u EU 2013. godine. Oni koji su mislili da su uspješni kočničari sada su se i sami ubacili u vlak. Žele biti kondukteri, putnici, bilo što... Nema veze, vozimo i njih!", trijumfalno je zaključila predsjednica HDZ-a.

Milanović: Tek nas čekaju reforme

Šef SDP-a i čelnik Kukuriku koalicije Zoran Milanović ocijenio je kako je ovo važan dan za Hrvatsku. "Ovo smo čekali godinama, dočekali smo, sada još samo da sve članice ratificiraju taj pristupni ugovor što će trajati više od godinu dana, i onda smo članica Europske unije", kazao je Milanović.

Čelnik socijaldemokrata komentirao je i kako je ovo nešto na čemu se radilo godinama te da je Hrvatska usvojila puno zakona iz europskog zakonodavstva, ali, naglašava, prave nas reforme tek čekaju. "Te zakone tek treba, pokazuje iskustvo, primijeniti. Dakle, reforme su pred nama", zaključuje.

Milanović je kazao i kako se ovo u Europskom parlamentu očekivalo te da se očekuje i ratifikacija u državama članicama. "Nadam se da tu neće biti problema. Ako bude, morat ćemo raditi za Hrvatsku, uvjeravati, ništa nova", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara