Udruga dobila novac za pomoć siromašnima, a onda je projekt preuzeo HDZ

Udruga dobila novac za pomoć siromašnima, a onda je projekt preuzeo HDZ

Foto: Facebook/Index

HDZ Osječko-baranjske županije pozvao je umirovljenike u lokalnim maticama umirovljenika u Belišću, Našicama, Dardi, Osijeku i Donjem Miholjcu da se prijave na projekt "Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama", kroz koji će im paketi prehrambenih i higijenskih artikala stizati jednom mjesečno sljedećih godinu dana.

Kako navode u pismu kojeg potpisuje saborski zastupnik i predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Ivan Anušić (na slici s Kolindom Grabar Kitarović), HDZ je suorganizator, odnosno suradnik akcije, a svi zainteresirani trebaju potrebnu dokumentaciju dostaviti upravo u stranku.

Projekt je financiran iz europskih fondova, a službeno iza njega stoji kršćanska humanitarna udruga "Putevi milosti". Udruga postoji od konca 2012. godine, na čelu joj je Osječanin Krešo Žarković, obožavatelj predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović (baš kao i Anušić) i aktivist inicijative U ime obitelji.

Udruga "Putevi milosti" dobila donaciju i ured

Prije nekoliko tjedana dobili su i donaciju Ministarstva poljoprivrede, a dobili su i novi ured u Osijeku. Sada djeluju iz prostora od 90 kvadratnih metara.

"Udruga želi putem ovoga projekta prikupiti financijska sredstva kako bi mogla kupiti što više hrane i materijalnih dobara te ih podijeliti najugroženijima i najpotrebitijima. Udruga je do sada nastupala na naĉin da je kupovala hranu i higijenske potrepštine za odrasle i djecu te slagala ih u pakete i dijelila ih najpotrebitijima.

Zamisao projekta udruge je da potencijalni primatelji pomoći prvenstveno dostave dokaze o primanjima sa socijalnog, kako bi se stvarno moglo postići to da pomoć dobiju oni najugroženiji.

Udruga je zamislila da se podjela hrane i materijalne pomoći dodjeli pojedincima i obiteljima,pravno reguliranim zajednicama o životnom partnerstvu, na naĉin da oni koji bi primali pomoć po ĉlanu nemaju veća primanja od 800 kuna mjeseĉno. Udruga smatra da su to ĉlanovi našeg društva kojima je najpotrebitija naša pomoć", stoji u službenom opisu projekta koji je financiran novcem iz europskog socijalnog fonda.

Zbog prevelikog uplitanja HDZ-a, projekt pomoći siromašnima mogao bi propasti

Inače, kada se prijavljuje projekt na europski natječaj, potrebno je navesti organizatore i suorganizatore projekta. HDZ se u službenom dijelu nigdje ne spominje, stoji tek 'Kršćanska humanitarna udruga za pomoć djeci, socijalno ugroženim obiteljima i svima koji su u potrebi "Putevi milosti". S obzirom da se Anušić u svojem dopisu predstavlja kao suradnik projekta, ako je to zaista istinito, pitanje je kako će na to naknadno partnerstvo gledati tijela nadležna za provedbu natječaja, u ovom slučaju Ministarstvo socijalne politike i mladih (danas Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku).

Ako bi se utvrdilo odstupanje od projekta kojeg je udruga 'Putevi milosti' prijavila, osim što bi siromašni ostali bez paketa hrane i higijenskih potrepština, udruga bi morala i vratiti u europski proračun svaku kunu koja im je do tada sjela na račun, neovisno jesu li je već iskoristili ili nisu.

Čak i ako je HDZ samo htio pomoći i podijeliti ovaj natječaj udruge 'Putevi milosti'i s onima koji su u potrebi ostaje otvoreno pitanje zašto se molbe podnose njima, a ne direktno udruzi, a nejasno je i kakva je onda stvarna uloga HDZ-a u projektu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara