Eurostat: Proizvođačke cijene u EU-u blago su porasle

Eurostat: Proizvođačke cijene u EU-u blago su porasle

Foto: Hina

PROIZVOĐAČKE cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji (EU) i eurozoni u ovogodišnjem su ožujku tek blago uvećane prema mjesecu ranije, kad su stagnirale, dok je na godišnjoj razini njihov rast ubrzao, pokazale su najnovije procjene Eurostata.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU-u u cjelini u ožujku su tako uvećane blagih 0,2 posto prema mjesecu ranije, kad su ostale nepromijenjene na mjesečnoj razini, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće Eurostata.

Ukupno povećanje cijena od 0,1 posto

I u 19-članoj eurozoni je rast proizvođačkih cijena bio slabašan, od svega 0,1 posto, nakon stagnacije u prethodnom mjesecu. Prema ranijem izvješću, rast cijena u veljači u eurozoni je bio procijenjen u visini 0,1 posto, napominje se u priopćenju.

Rast cijena u oba područja na mjesečnoj se razini pripisuje 0,2-postotnom rastu cijena kod intermedijarnih roba, kao i kod trajnih i netrajnih potrošačkih roba, te 0,1-postotnom rastu cijena kapitalnih roba. Pad cijena zabilježen je samo u kategoriji energije, za blagih 0,1 posto.

Ako se isključe energenti, proizvođačke su cijene ukupne industrije na mjesečnoj razini u EU-u i eurozoni uvećane za 0,1 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda skliznule pak za 0,1 posto u odnosu na veljaču, kad su bile smanjene prema mjesecu ranije za 0,5 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Najveći rast cijena, od 0,6 posto, zabilježen je u Danskoj, Estoniji, Nizozemskoj, Poljskoj, Finskoj i Švedskoj. Najveći pad cijena imale su Španjolska i Portugal, od 0,9 odnosno 0,8 posto.

Inflacija ubrzala na godišnjoj razini

Rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u EU-u u ožujku 2018. godine na godišnjoj je razini ubrzao na 2,4 posto, s 1,8 posto u prethodnom mjesecu. I u eurozoni je rast cijena ubrzao, na 2,1 posto, s 1,6 posto u prethodnom mjesecu.

Rast proizvođačkih cijena na razini EU-a i eurozone zabilježen je u svim promatranim kategorijama proizvoda, predvođen energentima.

U EU-u su cijene u energetskom sektoru na godišnjoj razini uvećane 4,6 posto, a slijede intermedijarni proizvodi, s rastom cijena od 2,5 posto, trajna i netrajna potrošačka dobra, s rastom cijene od 1,1 posto te kapitalna dobra, čije su cijene bile više za jedan posto.

U eurozoni su također najviše poskupili energenti, za 3,9 posto. Slijedi rast cijena intermedijarnih roba za 2,2 posto, kapitalnih roba za jedan posto i rast cijena kod trajnih i netrajnih potrošačkih roba, od po 0,9 posto.

Proizvođačke cijene ukupne industrije, bez energetskog sektora, u EU-u su porasle 1,6 posto, a u eurozoni za 1,4 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku 2018. porasle za 1,3 posto, nakon 1-postotnog rasta u mjesecu ranije.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda najviše su porasle u Estoniji, za 7,3 posto, u Bugarskoj, za 4,8 posto, te u Latviji i Švedskoj, za po četiri posto.

Pad cijena zabilježen je na Cipru, za dva posto, u Irskoj i Luksemburgu, za po 1,6 posto te u Grčkoj, za 0,2 posto na godišnjoj razini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara