UHLJEBISTAN

Evo kolike se božićnice dijele u državnim tvrtkama, najbolje prošao ZG Holding

Evo kolike se božićnice dijele u državnim tvrtkama, najbolje prošao ZG Holding
Foto: 123 RF, Index

NAKON što je vlada nedavno donijela odluku kojom se neoporezivi dio davanja poslodavaca poput božićnica, regresa ili uskrsnica povećava s 2500 kn na 7500 kuna, provjerili smo u državnim tvrtkama hoće li im se ove godine povećati božićnica.

Naime, netom nakon što je vlada donijela ovu odluku, sindikati u Zagrebačkom holdingu dogovorili su povećanje božićnice s gradonačelnikom Milanom Bandićem, odnosno neće dobiti "božićnicu", već nagradu koja im mora biti isplaćena do 20. 12. 2018. Dogovoreno je da im se isplati nagrada u visini od 3500 kuna, pa će tako svi zaposlenici Zagrebačkog holdinga, ZET-a i Zagrebačkog velesajma (koji su izdvojeni iz Holdinga) ove godine dobiti 620 kuna više nego lani. Inače, njihova je božićnica prije iznosila 2880 kuna.

Što se tiče državnih tvrtki, božićnice se ove godine kreću od 800 do 2500 kuna. HŽ Putnički prijevoz koji lani nije isplaćivao božićnice, ove godine će isplaćivati po 800 kuna svojim zaposlenicima.

Jedina tvrtka koja je iskoristila novu odluku vlade o povećanju neoporezivog dijela davanja na božićnice, regrese ili uskrsnice s 2500 na 7500 kuna je HEP. Oni će radnicima isplatiti 2500 kuna božićnice u skladu s novim propisima vlade, dok su lani isplaćivali po 1200 kuna svakom zaposleniku.

Lani nisu isplaćivali božićnicu, a sad je dijele

Što se tiče jednog od najvećih gubitaša, HŽ-a i tamo će dijeliti božićnice.

"Sukladno aneksu Kolektivnog ugovora HŽ Infrastrukture d.o.o. zaključenog sa socijalnim partnerima 15. prosinca 2017. godine, usuglašena je isplata božićnice radnicima u prosincu u iznosu od 1.200,00 kuna", kažu nam u HŽ Infrastrukturi d.o.o.

U HŽ Putničkom prijevozu u tijeku su, kažu nam, kolektivni pregovori, a sukladno mogućnostima planira se isplata božićnice u iznosu od 800 kuna. Oni pak lani nisu isplaćivali božićnice.

Hrvatske ceste neće koristiti povećanje neoporezivog iznosa te će iznos božićnice ostati jednak sukladno Kolektivnom ugovoru, a božićnica iznosi 1500 kuna.

Promjena neće biti ni u Hrvatskim autocestama tako da će i oni isplatiti božićnicu prema Kolektivnom ugovoru, a koja iznosi kao i uvijek 1000 kuna.

CA i Jadrolinija još odlučuju

Ista je situacija i u Hrvatskim šumama, njihovi će zaposlenici također dobiti istu božićnicu kao i prošle godine u iznosu od 1250 kuna.

"U kolektivnom ugovoru između Croatia Airlinesa i strukovnih sindikata organiziranih u tvrtki predviđena je mogućnost isplate božićnice, ali ne kao garantirano pravo tj. obveza poslodavca. Krajnja odluka po tom pitanju zasad nije donesena", kažu nam u Croatia Airlinesu, a isto navode i u Jadroliniji.

U toj se državnoj tvrtki trenutno mijenja uprava pa odluka o isplati božićnica, kažu, još uvijek nije donesena.

Što se tiče Hrvatskih voda i njima će biti isplaćena božićnica kao i lani u iznosu od 1250 kuna.

Što se tiče javnih i državnih službi i oni će dobiti božićnicu i to u visini od 1250 kuna, plus isplatu dara za dijete u visini 500 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara