Evo koliko je bombi Amerika bacila pod Obamom 2016.

Evo koliko je bombi Amerika bacila pod Obamom 2016.

Foto: US Defense Department

U POSLJEDNJIM danima predsjedničkog mandata Baracka Obame, mnogi će pokušati rezimirati njegovu vanjsku i vojnu politiku.

Obama se kao predsjednik SAD-a fokusirao na povlačenje američkih trupa (uz iznimku povećanja snaga u Afganistanu), opsežno korištenje zračnih snaga i logistička podrška lokalnim saveznicima. Je li ova strategija bila uspješna, odnosno je li smanjila prijetnju od ekstremizma i terorizma i poboljšala sigurnost u konfliktnim zonama, predmet je značajnih kontroverzi. 

Kako bilo, u sagledavanju Obaminog naslijeđa mora se uzeti i sljedeća činjenica: u 2016., posljednjoj godini Obaminog mandata, vojne snage SAD-a bacile su 26171 bombu u sedam različitih država, izvještava Council on Foreign Relations.

SAD izvršile 79% zračnih udara međunarodne koalicije

Ova procjena je vjerojatno preniska, s obzirom da su pouzdani podaci dostupni samo za zračne udare u Pakistanu, Jemenu, Somaliji i Libiji, a jedan "udar" prema klasifikaciji Pentagona može značiti više bačenih bombi ili projektila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No i prema toj konzervativnoj procjeni, SAD su bacile 3027 bombi više u 2016. nego u 2015.

Daleko najviše ih je bačeno u Iraku i Siriji: 24287. Ova procjena temelji se na postotku američkih zračnih udara u djelovanju međunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države u ove dvije zemlje, odnosno u Operaciji Inherent Resolve. Od ukupno 30743 bombe koje je koalicija bacila, na SAD otpada 79%.

SAD su bacile otprilike podjednak broj bombi u ove dvije zemlje: 12095 u Iraku i 12192 u Siriji.

U sljedećim zemljama brojevi bačenih bombi su: 1337 u Afganistanu, 496 u Libiji, 34 u Jemenu, 14 u Somaliji i 3 u Pakistanu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara