Facebook uvodi stroža pravila oglašavanja u zemlje koje očekuju bitni izbori

Facebook uvodi stroža pravila oglašavanja u zemlje koje očekuju bitni izbori
Foto: EPA

Iz Facebooka su rekli za Reuters da će pooštriti politička pravila oglašavanja i povećati alate za suzbijanje izbornog uplitanja u Indiji, Nigeriji, Ukrajini i Europskoj uniji u kojima se očekuju važni izbori u sljedećih nekoliko mjeseci.

Kao najutjecajnija društvena mreža u gotovo svakoj većoj zemlji, Facebook je od 2016. sredstvo političara i njihovih protivnika u širenju lažnih vijesti i druge propagande.

Kupnjom Facebook oglasa takav materijal se može proširiti na ciljanu publiku, ali i takav utjecaj može narušiti izborna pravila.

Pod pritiskom vlasti diljem svijeta, Facebook je prošle godine uveo nekoliko inicijativa za povećanje nadzora nad političkim oglasima.

"Učimo od svake zemlje"

Počevši od srijede u Nigeriji će samo oglašivači smješteni u toj zemlji imati pravo na izborne oglase, što je politika primijenjena i za vrijeme irskog referenduma u svibnju prošle godine, izjavila je u intervjuu Katie Harbath, direktorica globalne politike u Facebooku.

Jednak pristup stupit će na snagu u veljači u Ukrajini. U Nigeriji se predsjednički izbori održavaju 16. veljače, a u Ukrajini 31. ožujka.

U Indiji u kojoj se na proljeće bira novi saziv parlamenta, Facebook će već sljedeći mjesec početi objavljivati izborne oglase u internetskoj knjižnici, rekao je Rob Leathern, direktor za upravljanje proizvodima u tvrtki.

"Učimo od svake zemlje", rekao je Leathern. "Znamo da nećemo biti savršeni, ali naš je cilj poboljšavati se."

U Facebooku vjeruju da je zadržavanje oglasa u arhivi sedam godina ključan dio borbe protiv izbornih uplitanja, dodao je Leathern.

Knjižnica će sličiti arhivima koje su prošle godine postavili u SAD-u, Brazilu i Velikoj Britaniji.

Pljesak za transparentnost

Novootkrivenoj transparentnosti zapljeskali su dužnosnici i skupine odgovorne za kampanju, ali su također kritizirali Facebook zbog toga što je oglašivačima u SAD-u omogućio zamagljivanje njihovih identiteta.

Indijski arhiv sadržavat će podatke za kontakt nekih kupaca oglasa ili njihove službene regulatorne potvrde. Pojedincima koji kupuju političke oglase Facebook je priopćio kako će se pobrinuti da njihovo navedeno ime odgovara dokumentima koje izdaje vlada.

Europska unija treba dobiti verziju tog sustava autorizacije i transparentnosti uoči parlamentarnih izbora u svibnju, rekao je Leathern.

Ad hoc pristup, s različitim politikama i transparentnošću ovisno o regiji, odražava lokalne zakone i održane razgovore s vladama i skupinama civilnog društva, rekla je Harbath.

To znači da se dodatni koraci za provjeru identiteta i lokacija političkih kupaca oglasa u Sjedinjenim Državama i Indiji neće uvesti na svim velikim izborima ove godine, rekao je Leathern.

Osim toga, knjižnice oglasa u nekim zemljama neće uključivati ono što tvrtka naziva "problematičnim" oglasima, rekao je Leathern.

Globalno rješenje

Američka arhiva na Facebooku sadrži oglase o često raspravljanim pitanjima poput klimatskih promjena i imigracijske politike, iako se ona možda izravno ne odnose na izbore.

Australija, Indonezija, Izrael i Filipini nalaze se među državama koje će ove godine imati ključne izbore, ali iz Facebooka za njih još odmjeravaju i pronalaze pristupe.

Leathern i Harbath nadaju se da će do kraja lipnja imati skup alata koji bi se primjenjivao na globalne oglašivače. Nisu htjeli to pojasniti, rekavši samo da će lekcije iz sljedećih nekoliko mjeseci pomoći u oblikovanju svjetskog proizvoda.

"Naš je cilj bio doći do globalnog rješenja", rekao je Harbath. "Dok do toga ne dođemo u lipnju, morali smo obratiti pozornost na različite izbore i razmisliti što možemo učiniti."

Ostali Facebook timovi ostat će usredotočeni na prepoznavanje problematičnog političkog ponašanja koje nije povezano s oglasima.

Prošlog mjeseca su istraživači, koji su radili za Odbor američkog Senata, zaključili da je ruska agencija za istraživanje interneta koristila oglase na društvenim medijima i objavljivala na neautentičnim računima kako bi milijunima Amerikanaca promicala tadašnjeg predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa. Rusija je odbacila optužbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara