Facebook zatvorio više ruskih profila i stranica

Facebook zatvorio više ruskih profila i stranica
Screenshot: Facebook

DRUŠTVENA mreža Facebook Inc je objavila da je ukinula više stranica, skupina i računa pokrenutih u Rusiji predbacujući im "neautentično ponašanje".

"Danas smo izbrisali brojne stranice, skupine ili račune neautentičnog ponašanja na Facebooku i Instagramu", naveo je voditelj kibernetičke sigurnosti vodeće društvene mreže na svijetu Nathaniel Gleicher.

Skupina Marka Zuckerberga je navela da je obustavila dvije operacije vođene iz Rusije, jednu usmjerenu na razne zemlje, a drugu na Ukrajinu.

"Nismo pronašli nikakvu vezu između tih operacija, ali one su koristile sličnu taktiku stvaranjem mreže računa za obmanjivanje drugih o tome tko su i što rade", rekao je Gleicher.

Ne žele da se usluge koriste za manipuliranje

"Neprestano radimo na otkrivanju i zaustavljanju tog tipa aktivnosti jer ne želimo da se naše usluge koriste za manipuliranje ljudima", dodao je.

Društvena mreža se prije dvije godine uplela u skandale i optužena je da je predala osobne podatke desetaka milijuna korisnika bez njihovog znanja Cambridge Analytici (CA), britanskoj tvrtki za analizu podataka koja je, među ostalim, radila za Donalda Trumpa tijekom predsjedničke kampanje 2016.

Nakon što je Facebook priznao da je podcijenio manipulacije tijekom tih izbora, američka skupina namjerava pokazati da poduzima mjere bolje zaštite korisnika.

Reagirala je ruska agencija Sputnik i navela da je tim potezom zahvaćeno 364 stranica povezanih s njom. Sputnik je upozorio na potpuno političku odluku i cenzuru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara