Facebook zaustavio ruske hakere koji rade protiv američkih izbora 2020.

Facebook zaustavio ruske hakere koji rade protiv američkih izbora 2020.
Ilustracija: EPA

FACEBOOK je pooštrio svoje sigurnosne mjere prije američkih izbora 2020. pošto je spriječio novi ruski pokušaj manipuliranja javnošću uperen protiv demokratskih kandidata poput Joea Bidena.

Vodeća društvena mreža jučer je priopćila da je zaustavila četiri kampanje za ostvarivanje utjecaja što su ih vodile skupine koje su se predstavljale kao korisnici Facebooka i Instagrama, a podupirali su ih Iran i Rusija.

"Jedna od ruskih skupina dijelila je objave putem lažnih računa koji su trebali predstavljati različite političke struje, a bavile su se temama poput američkih izbora, okoliša, rasnih napetosti, LGBT zajednice, konzervativizma i liberalizma", rekao je Nathaniel Gleicher, koji je u Facebooku zadužen za informatičku sigurnost.

Hvalospjevi Trumpu

Tvrtka Graphika, koja se bavi analizom društvenih mreža, otkrila je ruske profile s kojih se izravno napadalo neke američke kandidate za predsjedničke izbore.

"Na mnogim profilima su se pjevali hvalospjevi Bernieju Sandersu (izrazito lijevo na američkoj političkoj pozornici) i Donaldu Trumpu", piše u izvješću Graphike.

"S profila na objema stranama političkog spektra napadalo se Joea Bidena. S drugih se napadalo Kamalu Harris i Elizabeth Warren. Gotovo polovina profila tvrdila je da im je sjedište u 'ključnim saveznim državama', napose u Floridi", dodaju analitičari te tvrtke.

U izvješću se ističe i da su se profili ponovno koristili porukama ruske organizacije povezane s Kremljem, Internet Research Agencyja, koji je ciljao američke birače tijekom predsjedničke kampanje 2016.

Brisat će se objave kojima se želi odvratiti glasače da izađu na izbore

"Siguran sam da smo puno bolje pripremljeni. No znam i da je sve veći broj zemalja sposoban izvoditi sve sofisticiranije napade i da će to i ubuduće pokušavati", rekao je Mark Zuckerberg, vlasnik Facebooka, na tiskovnoj konferenciji.

Sadašnje je prilike usporedio s utrkom u naoružanju: "Sve smo bolji. Oni također."

Među novim mjerama za poboljšanje zaštite svojih mreža Zuckerberg planira upozoravati korisnike na poruke koje dolaze od medija koji su financijski i uređivački pod nadzorom neke države.

Facebook je usto odlučio bolje zaštititi račune političkih kandidata od mogućeg hakiranja i preuzimanja nadzora. Sustavno će brisati i objave kojima se želi odvratiti glasače da izađu na birališta.

Nakon manipulativnih operacija tijekom izbora 2016. koje su se uglavnom vodile iz Rusije, mreže su reagirale donošenjem čitavog niza mjera koje su postupno uvodile od 2018. kako bi se borile s lažnim računima i dezinformacijama, kako u sadržaju što su ga dijelili korisnici, tako i u oglašavanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara