FBI : Bomba u Bagdadu od 500 kg starog topničkog streljiva

KAMIONBOMBA koja je razorila sjedište UN-ova ureda u Bagdadu bila je izrađena od 500 kg starog streljiva iračke vojske, uključujući i avionsku bombu od 250 kg, objavio je u srijedu američki FBI.

Američki i irački dužnosnici rekli kako je još prerano za zaključak da li iza napada stoje Sadamovi lojalisti ili inozemni teroristi.

Agenti FBI-a koji među ruševinama sjedišta UN-a u Bagdadu traže ostatke bombe utvrdili su da je bila izrađena od 500 kg starog topničkog streljiva uključujući minobacačke projektile, topničke granate i ručne bombe, te jedne avionske bombe od 250 kg, izjavio je specijalni agent Thomas Fuentes.

Eksploziv je "bez velike stručnosti" natrpan na vojni kamion Kamaz, a ne kamion mješalicu kako se ranije smatralo, rekao je Fuentes. Kamion je potom dovezen ispred betonskog zida koji je nedavno podignut ispred hotela i detoniran. Dio streljiva nije aktiviran pa istražitelji i spasilačke službe moraju pažljivo otkopavati ruševine da ne izazovu nove eksplozije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljudski ostaci pronađeni oko središta eksplozije, gdje je nastao šest metara duboki krater, sugeriraju da se radilo o samoubilačkom napadu, rekao je Fuentes, dodajući kako se to sa sigurnošću može tvrditi tek nakon laboratorijskih nalaza.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara