FBI upozorava: Pametni televizori vas mogu špijunirati

FBI upozorava: Pametni televizori vas mogu špijunirati
Foto: 123RF

U SEZONI velikih sniženja na izmaku godine, od Crnog petka nadalje, elektronski uređaji posebno su traženi, a među njima sve više i takozvani pametni televizori.

No takvi televizori su, baš zato što se za razliku od običnih televizora spajaju na internet, posebno ranjivi. A na to sad upozorava čak i američki FBI. 

U novoj objavi na blogu FBI-a američke savezne države Oregon tako se objašnjava da internetska veza, iako omogućava pristup popularnim streaming servisima kao što je Netflix, omogućava i hakerima upad u vaš dom preko neosiguranog televizora, preko kojeg može onda doći i do vašeg internetskog routera. 

FBI: Hakeri vam mogu uključiti kameru i mikrofon na TV-u

"Hakeri također mogu preuzeti kontrolu nad vašim neosiguranim TV-om. Na donjem dijelu spektra rizika mogu mijenjati kanale, igrati se glasnoćom i pokazivati vašoj djeci neprikladne videe. U najgorem slučaju, mogu uključiti kameru i mikrofon vašeg televizora u spavaćoj sobi i potiho vas cyber-prisluškivati", piše FBI u ovom tekstu upozorenja.

Osim toga, kamera i mikrofon koji su ugrađeni u novije televizore, kako bi omogućili glasovne naredbe i videochat, hipotetski omogućuju i proizvođačima TV-a, odnosno appova koji se na tom TV-u koriste, da vas prisluškuju.

Hakeri su već u siječnju ove godine upali u tisuće Googleovih pametnih uređaja Chromecast i onda to iskoristili da upozore korisnike na sigurnosni bug koji omogućuje hakiranje tog uređaja za streaming.

Tu je, iako FBI to ne navodi, i mogućnost da iste sigurnosne ranjivosti iskorištavaju i obavještajne službe. Podsjetimo, Wikileaks je 2017. objavio golemi virtualni sef s dokumentima o CIA-inom "prikrivenom globalnom programu hakiranja" i metodama koje za to mogu koristiti, što uključuje i Samsungov pametni TV.

Evo što možete napraviti da se osigurate

FBI je u svom upozorenju iznio i nekoliko korisnih savjeta za zaštitu od upada u vaš pametni TV:

  • Znajte koje sve mogućnosti vaš TV ima i kako ih kontrolirati. Pretražite internet uz broj modela vašeg TV-a i riječi "mikrofon", "kamera" i "privatnost".
  • Ne oslanjajte se na default sigurnosne postavke. Promijenite lozinke ako možete i naučite kako isključiti kameru, mikrofon i opciju prikupljanja vaših osobnih podataka ako je to moguće. Ako ih ne možete isključiti, razmotrite jeste li voljni preuzeti rizik kupovinom tog modela ili korištenjem te usluge.
  • Ako ne možete isključiti kameru, ali ne želite da vas se preko nje nadzire, lijepljenje neprozirnog selotejpa preko leće kamere je uvijek opcija.
  • Provjerite mogućnost ažuriranja vašeg uređaja novim sigurnosnim nadogradnjama. Može li se to raditi i jesu li to radili u prošlosti?
  • Provjerite politiku privatnosti vašeg TV proizvođača i streaming usluge koju koristite. Potvrdite za koje podatke želite da se prikupljaju, kako ih pohranjuju i što rade s njima. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara