Filipinski predsjednik optužen za masovna ubojstva

Filipinski predsjednik optužen za masovna ubojstva

Foto: Hina

FILIPINSKI predsjednik Rodrigo Duterte i jedanaest dužnosnika optuženi su pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) za masovna ubojstva osumnjičenih za kriminalna djela i trgovinu drogom u ratu protiv droge koji je, prema procjenama, odnio više od 8000 života.

Tužbu protiv Dutertea podignuo je filipinski odvjetnik, zastupnik plaćenog ubojice pokajnika koji je radio u službi filipinskog predsjednika dok je bio gradonačelnik južnog grada Davaoa.

Odvjetnik Jude Josue Sabio referirao se na tisuće osumnjičenika koji su ubijeni otkad je Duterte postao predsjednik u lipnju 2016. godine.

Dosad je u ratu protiv droge ubijeno oko osam tisuća ljudi, piše agencija AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva optužba predsjednika za zločine protiv čovječnosti

Tom odlukom prvi je put filipinski predsjednik optužen za zločine protiv čovječnosti. Na njegovo djelovanje koje se protivi međunarodnim konvencijama ranije su upozoravali Ujedinjeni narodi, Europska unija i Sjedinjene Države, kao i mnogobrojne udruge za ljudska prava.

Njegov glasnogovornik Ernesto Abella odbacio je optužnicu kao samo još jedan pokušaj da se osramoti filipinska vlada.

"Tempiranje ove optužnice sumnjivo je i vjerojatno je određeno kako bi se stvorile negativne vijesti uoči debitiranja Filipina na ASEAN-u", rekao je glasnogovornik.

Summit Saveza zemalja jugoistočne Azije održat će se idućeg vikenda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara