FILM ´SPIRITED AWAY´ DOBITNIK NAGRADE ZA ANIMACIJU

Japanska fantazija ´Spirited Away´ dobitnica je najvećih priznanja na svečanoj dodjeli nagrada industrije animacije Annie Awards, održanoj proteklog vikenda u Glendaleu, i to za najbolji film, scenarij, glazbu te najbolju režiju.

Film redatelja i scenarista Hayaoa Miyazakija pripovijeda priču koja nalikuje ´Alisi u zemlji čudesa´, o djevojčici koja zaglavi u svijetu prirodnih duhova, odakle mora pobjeći i spasiti svoje roditelje od kletve kojom su oni pretvoreni u svinje.

Poznat u domovini kao ´Sen to Chihiro no kamikakushi´, film ´Spirited Away´ postao je 2001. japanski film s najvećom zaradom u povijesti - 234 milijuna dolara.

Verzija na engleskom jeziku, u produkciji autora filma ´Priča o igračkama´ Johna Lassetera za Walt Disney Co., premijerno je prikazana u rujnu. Film je ostvario zaradu od oko 5,5 milijuna dolara, a u trenutku najveće popularnosti bio je prikazivan u samo 150 američkih kina.

Nagrade Annie, utemeljene prije 30 godina, dodjeljuje Međunarodno društvo animiranog filma najboljim animiranim tv i igranim filmovima. Organizatori su odlučili pomaknuti ceremoniju dodjele sa studenog prošle godine na veljaču 2003., kako bi ona bila što bliža dodjeli Oscara te poslužila kao neka vrsta uvoda u tu svečanost.

Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti prošle je godine prvi put dodijelila Oscara za najbolji dugometražni animinirani film i to djelu ´Shrek - zeleno čudovište´, koje je prethodno dobilo Annie Award.

Među ovogodišnjim dobitnicima te ugledne nagrade je i ´Spirit´ producentske kuće DreamWorks, film o mladom konju i njegovu odrastanju. Film je nagrađen za najbolje oblikovanje likova, animacijske efekte, produkciju i storyboarding.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara