Filmić "Why Croatia sux" na YouTubeu dobio hrvatski odgovor

Filmić "Why Croatia sux" na YouTubeu dobio hrvatski odgovor

FILMIĆ "Why Croatia sux", autora koji sebe naziva "ljutitim Slovencem", na stranicama YouTubea je ubrzo dobio i hrvatski odgovor. "Kako sam ja Hrvat, osjećam obavezu braniti svoju zemlju", napisao je Franjo111 u svom video-odgovoru.

Ponajprije se osvrnuo na slovenski navod da je Hrvatska "nerazvijena". "Zašto je tome tako? 1990. godine, kad se Jugoslavija raspala, Slovenija je doživjela 10 dana rata, a Hrvatska je patila pet dugih godina", stoji u odgovoru. Franjo111 navodi i kako je za vrijeme rata na slovenskoj strani bilo 18 poginulih, a na hrvatskoj oko 15 tisuća poginulih i oko 33 tisuće ranjenih, te kako je "Hrvatska zapravo štitila Sloveniju, a za to vrijeme se Slovenija `razvijala`".

Na navod o tome da smo "zemlja koja je jedino dobra u krađama", Franjo111 se nije trudio trošiti puno riječi - jednostavno je pokazao fotografije koje su već obišle svijet: Davora Šukera kako pobjedonosno trči ogrnut hrvatskom zastavom i nogometnu reprezentaciju "vatrenih" koja je 1998. godine odnijela broncu na Svjetskom nogometnom prvenstvu, nepobjedivu Janicu Kostelić, zlatne rukometaše i Gorana Ivaniševića kad je osvojio Wimbledon.

Što se tiče granice iz 1914. godine, u hrvatskom se odgovoru slovensku stranu podsjeća da je to bilo "prije 77 godina", a od tada se mnogo toga promijenilo - raspala se Austro-Ugarska monarhija, prošao je Drugi svjetski rat, raspala se Jugoslavija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na slovenski navod da "nerazvijena Hrvatska krade obalu razvijenoj Sloveniji", u odgovoru stoji: "U bilo kojoj razvijenoj zemlji (za što Slovenija tvrdi da jest) normalno je poštivati međunarodne zakone i institucije, no jednako tako ne dati ni metar svog teritorija bez dobrog razloga. Može li mi netko pokazati dobar dokaz da je Piranski zaljev dio Slovenije?".

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara