Finci bi Danku Končaru mogli zamrznuti imovinu

Finci bi Danku Končaru mogli zamrznuti imovinu
Foto: Duško Marušić/Pixsell

FINSKE novine Kauppalethi objavile su kako je helsinški Upravni sud dao zeleno svjetlo za poduzimanje mjera prema vlasniku Brodotrogira i potencijalnom strateškom partneru Uljanika Danku Končaru zbog nedozvoljene kontrole nad tvrtkom Afarak, u sklopu čega mu može biti zamrznuta imovina.

Njega je zbog nedozvoljene kontrole nad tvrtkom Afarak nadzorno tijelo prozvalo tražeći objavu javne ponude, no ne i prodaju njegove imovine.

Končar je još prije deset godina prešao prag od 30 posto vlasništva u Afaraku, a u veljači ove godine je od njega finska nadzorna agencija tražila javnu ponudu za preuzimanje te tvrtke.

Uz to je odlučeno da ponudu mora podnijeti najkasnije do 18. svibnja ili u suprotnom platiti 50 milijuna eura na što se Končar žalio, te je odlučeno da kaznu ne treba platiti već mu imovina može biti zamrznuta, s tim da njena prodaja nije dopuštena.

Upravni sud nije donio odluku treba li Končar podnijeti obveznu javnu ponudu za dionice u Afaraku. Tijekom nadzora je utvrđeno da bi se dionice Afaraka trebale otkupiti po cijeni od 2,5 eura, no ove jeseni je grupacija Afarak objavila Končarov prijedlog otkupa po cijeni od 1.015 eura po dionici, a odluka je potvrđena na Izvanrednoj skupštini Afaraka. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara