Fini: Hrvatima treba pomoći da uđu u EU

TALIJANSKI ministar vanjskih poslova i čelnik Nacionalnog saveza Gianfranco Fini govoreći u četvrtak poslije podne u Trstu u povodu Dana sjećanja na fojbe i talijanske izbjeglice iz Istre, Rijeke i Dalmacije, kazao je kako treba pomoći "prijateljima Hrvatima" da uđu u Europsku uniju.

Pojedini esuli, talijanski izbjeglice, u dvorani Teatra Verdi, zviždali su Finiju na riječi da Hrvatska želi ući u Europsku uniju te da joj u tome treba pomoći. Na te prosvjede Fini je odgovorio kako treba gledati prema naprijed i "pratiti prijatelje Hrvate na njihovu putu prema Europi" na što su se čula dobacivanja da je "prevaren", jer "Slaveni su uvijek Slaveni".

Obraćajući se izravno onima koji su dovikivali, Fini je rekao kako će "Hrvatska ući u EU, bude li surađivala s Haškim sudom u razotkrivanju ratnih zločinaca. Pomognimo tim narodima da se oslobode demona prošlosti. Italija se oslobodila", rekao je ministar vanjskih poslova, ne obazirući se na prosvjede.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedi su se čuli i kada je Fini kazao kako u pogledu "pitanja povratka dobara esula nisu toliko bitni pregovori, koliko vjerovanje u europske vrijednosti, koji će sami stvoriti putove". Na povike da stvara iluzije, Fini je rekao kako treba gledati prema naprijed, a ne prema natrag.

"Hrvatska će početi pregovore o članstvu u EU samo ako bude sa sudom u Hagu surađivala na izručenju ratnih zločinaca: Italija nije jedina koja to traži već svih 25 članica Unije", kazao je Fini nakon manifestacije kojom se u Italiji obilježava sjećanje na talijanske žrtve u Titovoj Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata, kako prenosi AFP.

Otvaranje pregovora o pristupu Hrvatske Uniji predviđeno je za 17. ožujka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara