FOTO Britanka pala s kruzera kod Pule, 10 sati provela u moru. Jutros je spašena

FOTO Britanka pala s kruzera kod Pule, 10 sati provela u moru. Jutros je spašena
Foto: NCL.com, MORH, Obalna straža RH

PRIPADNICI ophodnog broda Obalne straže RH OB-03 Cavtat danas su pronašli i spasili nestalu žensku osobu, britansku državljanku, koja je pala u more s kruzera Norwegian Star u području ZERP-a Republike Hrvatske, sinoć oko 23:45, izvijestili su iz MORH-a.

Snage Obalne straže RH, i to ophodni brod OB-03 Cavtat i zrakoplov PC-9, u potragu su krenuli u svitanje, oko 6:30, na zahtjev Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka (MRCC - Maritime Rescue Coordination Centre).

Posada broda Hrvatske ratne mornarice je na temelju dobivenih podataka o stanju vjetra i mora u trenutku nesreće, kao i preciznog izračuna o mogućoj poziciji nestale osobe u trenutku dolaska broda u područje traganja, oko 9:40 uočila osobu u moru te je brzom akcijom plivača spasioca u 9:45 žena spašena te ukrcana na brod Obalne straže RH.

Dobrog je zdravstvenog stanja

U koordinaciji s MRCC-om Rijeka, a s obzirom na dobro zdravstveno stanje, brodom OB-03 prevezena je u Pulu. 

Ophodni brod OB-03 Cavtat nestalu osobu pronašao je na oko 1300 m udaljenosti od mjesta nesreće te 60 NM od luke Vargarola iz koje je isplovio u potragu.

Zapovjednik broda, poručnik fregate Lovro Orešković o samoj akciji je rekao: "Spasili smo jedan ljudski život. Taj osjećaj ne može se mjeriti ni sa čime. U svim segmentima ove zaista dramatične situacije pokazali smo da smo dobro obučeni i uvježbani. Ponosan sam na cijelu posadu broda, a posebno na kolegu, poručnika korvete Marina Delića, plivača spasioca, koji je gospođu, vidno onemoćalu dugotrajnim boravkom u moru, iznio iz mora na palubu broda."

Prema podacima navedenim u zahtjevu MRCC-a, u istu potragu bili su uključeni i plovilo Lučke kapetanije Rijeka te tri civilna broda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara