FOTO Divljaci išarali osječki grafit iz Domovinskog rata ćiriličnim natpisima koji veličaju Delije

FOTO Divljaci išarali osječki grafit iz Domovinskog rata ćiriličnim natpisima koji veličaju Delije

Foto: HSP

NEPOZNATI divljaci provokativnim su natpisom išarali čuveni osječki grafit "Nepokoreni grad". Grafit, napisan još 1991. godine, išaran je u noći s ponedjeljka na utorak crvenim grafitom.

Osim ovog grafita, išarano je još nekoliko grafita. Na svima je na ćirilici ispisano "Delije" ili četiri ćirilična slova "S".

Policija je napravila očevid.Priopćenjem se javio lokalni HSP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Hrvatska stranka prava podružnica Osijek, najoštrije osuđuje oskvrnuće najznačajnijeg urbanog spomenika Domovinskom ratu u Osijeku. Oskrvnuće natpisa “OSIJEK – NEPOKORENI GRAD”  i dio grafita na povezanom zidu “SLOBODA ZA HRVATSKE GENERALE ” i “NE ĆIRILICI U VUKOVARU”.

Rukopis je to koji u zadnje vrijeme preplavljuje Hrvatsku s jasnim ciljem vraćanja na staro. Skrnavljenje spomenika “NEPOKORENI GRAD” samo je jedan u nizu sličnih ili istih događaju u zadnje vrijeme u Hrvatskoj

Ne ulazeći u motive huligana i vandala koji su to napravili i moguće korelacije s  dizanjem tenzija  u kontekstu nadolazećih lokalnih izboria  u Osijeku, smatramo potrebnim još jednom upozoriti da je ovo ponašanje krajnje neprihvatljivo i da se ovaj Spomenik Domovinskom ratu ne smije i ne može koristiti u političke svrhe.

Kako se radi Spomeniku koji je zaštićeno kulturno dobro od 05. travnja 2012. godine, pozivamo gradsku vlast i gradonačelnika Vrkića da u najkraćem mogućem roku izgled Spomenika vrate u prvobitno stanje i iznađu rješenja koja će ovakve događaje preventivno spriječiti, Ako je potrebno postaviti i video nadzor.

Pozivamo i tijela kaznenog progona da stanu na kraj vandalima i huliganima koji uništavaju gradsku imovinu ne samo spomeničke vrijednosti već i kompletne imovine grada Osijeka", stoji u priopćenju HSP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara