VIDEO HAC postavlja nove znakove na autoceste, pogledajte o čemu se radi

VIDEO HAC postavlja nove znakove na autoceste, pogledajte o čemu se radi
Foto: HAC, Ivica Galovic/PIXSELL

HRVATSKE autoceste pokrenule su pilot-projekt dopune prometne signalizacije na autocestama s ciljem poticanja vozača da održavaju sigurnosni razmak tijekom vožnje.

Nova signalizacija bit će postavljena na 20 lokacija,a prvi znakovi već su postavljeni.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, sigurnosni razmak između vozila na autocestama iznosi 70 metara pri vožnji brzinom od 130km/h. Kazna za neodržavanja razmaka je 2000 kuna.

"Vozači koji ne drže dovoljan razmak na autocestama predstavljaju ozbiljnu opasnost za sigurnost svih sudionika prometa te je zbog toga nužno pronaći što kvalitetnije prometno rješenje u cilju povećanja sigurnosti prometa na autocestama", kažu iz HAC-a.

O čemu se radi?

Pilot-projekt s dopunom prometne signalizacije obavijesti namijenjen je da podsjeti vozače da zadrže sigurnu udaljenost u odnosu na vozila ispred, a ista se pokazala učinkovitom u Europskoj praksi (Velika Britanija).

Novi znakovi postavljaju se na ravne dionice autocesta.

Na početku zone postavlja se prometni znak koji vozačima daje obavijest o držanju razmaka između vozila. Vertikalnu prometnu signalizaciju prati horizontalna prometna signalizacija koja se izvodi na voznim trakama na razmaku od 70 metara u dužini 1500 metara, čime se osigurava sigurna udaljenost između vozila sve dok vozači drže najmanje dva odvojena razmaka od vozila ispred.

Nakon približno 500 i 1000 metara prometni znak obavijesti se ponavlja, ali kao preklopni s dvije informacije obavijesti. Jedna informacija je obavijest o držanju razmaka koja je primarna informacija, ali u određenom vremenskom razdoblju se isti prometni znak može preklopiti te na njemu može biti prikazana obavijest o nekorištenju mobitela u vožnji,  odnosno da je vožnja pod utjecajem alkohola i lijekova opasna po život.

Gdje će biti postavljeni novi znakovi?

Na A1 se novi znakovi postavljaju na dionicama Bosiljevo – Ogulin, Otočac – Perušić, Sveti Rok – Maslenica i Šestanovac – Zagvozd, Otočac – Žuta Lokva, Maslenica – Sveti Rok, Benkovac – Zadar 2 te Ravča – Zagvozd. Na autocesti A3 na dionicama Lučko – Buzin, Kutina – Lipovljani i Nova Gradiška – Lužani, Buzin – Lučko, Kutina – Popovača i Babina Greda – Kopanica. Na A4 na dionicama Ludbreg – Varaždin i Popovec – Sveta Helena. Na A5 na dionice Osijek – Češin i Sredanci – Đakovo.

Na A10 na dionici Čerapine – Čvor Ploče, a na A11 na dionici Velika Gorica jug – Velika Gorica sjever.. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara